Sterrenwacht Altair is actief in het SMAC te Runkelen (Sint-Truiden). Je kan er maandelijks terecht voor een avondje waarnemen of een praatje, zoals vermeld in de Agenda.

U bent hier

Altaïrs Deep-Sky Challenge mei 2021

Messier 51, het Draaikolkstelsel in Canes Venatici.

 Toen Charles Messier in de nacht van 13 oktober 1773 toevallig het Draaikolkstelsel ontdekte, zag hij alleen de kern van NGC 5194. Het was Pierre Méchain die in 1781 voor het eerst het begeleidende sterrenstelsel NGC 5195 opmerkte. Sindsdien wordt M51 een dubbel object genoemd. M 51 is ook het eerste sterrenstelsel in de geschiedenis van de astronomie dat een spiraalstructuur vertoonde. Het was Lord Rosse die in 1845 de nevel van M 51 in een spiraalstelsel oploste, bij Birr Castle in Ierland met de gigantische 72-inch reflector. Beroemd zijn de schetsen van Lord Rosse van dit fantastische sterrenstelsel.
Het Draaikolkstelsel (ook bekend als de whirlpool galaxy), Messier 51, is een spiraalvormig sterrenstelsel op een afstand van ongeveer 31 miljoen lichtjaar van de Melkweg in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici). Het is een mooi voorbeeld van een sterrenstelsel dat recht van boven gezien wordt en geeft een goed beeld van de spiraalstructuur in dergelijke stelsels. Het begeleidende stelsel bevindt zich net achter het eind van een van de spiraalarmen en heeft de aanduiding NGC 5195.

Het volledige verslag vind je in bijlage.

Reageer