Sterrenwacht Altair - Sint-TruidenSterrenwacht Altair is actief in het SMAC te Runkelen (Sint-Truiden). Je kan er maandelijks terecht voor een avondje waarnemen of een praatje, zoals vermeld in de Agenda.

U bent hier

Altaïrs Deep-Sky Challenge september 2020

De Sluiernevel in Cygnus.


De Sluiernevel (ook wel Cirrusnevel) is het overblijfsel van een supernova die tussen de 5.000 en 8.000 jaar geleden in het sterrenbeeld Zwaan ontplofte. De nevels NGC 6960, NGC 6974, NGC 6979, NGC 6992, NGC 6995 en IC 1340 behoren alle tot de Sluiernevel.
Schattingen over de afstand tot de Sluiernevel, die zo'n 3 booggraad aan de sterrenhemel beslaat, lopen uiteen van 1.400 tot 2.600 lichtjaar. De afmeting van de nevel ligt in de buurt van de 50 lichtjaar.
De nevel werd in 1784 door William Herschel ontdekt.
Visueel is de nevel moeilijk te overzien omdat hij over een oppervlak van drie graden wordt uitgespreid. Een lage vergroting en het gebruik van een UHC- of OIII-filter vergemakkelijkt het visueel waarnemen van de Sluiernevel. Ik heb de nevel waargenomen met een 70mm binoculair met een vergroting van 14x en een set UHC-filters. Het is me gelukt om zowel westelijke én de oostelijke boog van de Cirrusnevel én de noordelijke Pickering’s wisp te detecteren in één beeldveld van 3.7°. Met de standaardvergroting van een telescoop is de nevel ook goed te zien, maar je gaat telkens maar een deel van de nevel in beeld kunnen brengen.
Fotografisch is de Sluiernevel een prachtig en kleurrijk object dat veel details prijsgeeft. Hier komen smalbandfilters goed tot hun recht.

Het volledige verslag vind je in bijlage.

Deel deze pagina

Reageer