kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare kinderen krijgen de kans de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Initiatief ism KNVWS en VVS

U bent hier

Sterren schitteren voor iedereen

 

Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare mensen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten.
Met steun van VVS ( Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde) en KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde)

Scholen voor bijzonder (speciaal) onderwijs en instellingen voor kinderen met een beperking kunnen via sponsoring een prachtige telescoop aankopen voor een symbolisch bedrag. Het gaat om een refractor 80/900 zoals te zien is op de foto. De telescoop wordt geleverd met een eenvoudige zelfbouwmontering.

Elke geïnteresseerde school of instelling binnen bovenstaande doelgroep uit België, Nederland en Duitsland, kan contact opnemen met een deelnemende sterrenkundige vereniging uit zijn/haar buurt. Deze kan de school of instelling helpen bij het gebruik van de telescoop. De prijs van de complete telescoop (telescoopbuis, zoeker, zenitprisma, twee bijhorende oculairen en zelfbouwmontering) bedraagt amper 100 euro. Zeer uitgebreid educatief pakket inbegrepen.

Deze bijzondere actie is mogelijk dank zij de firma BRESSER die gratis de telescoop levert. De Belgische energie leverancier ENGIE ELECTRABEL levert de komende twee jaar (2016-2017) een belangrijke financiële bijdrage, welke ons in staat stelt het hele pakket zeer goedkoop aan te bieden , en wat ons de zekerheid geeft dit ook in de toekomst verder te blijven doen. De sponsoring van een heleboel andere mensen en firma’s die gratis of aan kostprijs materiaal en diensten leveren, maken het project extra waardevol. Wetenschap en techniek promoten bij een groep waar het minder vlot terecht komt is het uiteindelijke doel van het project. Vanaf 2016 richten we ons ook tot kansarmen. En dat mag je erg ruim opvatten !

Een aantal telescopen zal ook de handtekening dragen van André Kuipers, prof. Cornelis de Jager, Govert Schilling, Helga van Leur en Bruno Ernst voor Nederland, Dirk Frimout,Frank De Winne, Herman Henderickx , Frank Deboosere, Sabine Hagedoren en Jill Peeters voor België en Ranga Yogeshwar en Alexander Gerst voor Duitsland. Het project gaat door in samenwerking met de VVS voor Vlaanderen,alle Vlaamse Volkssterrenwachten, KNVWS voor Nederland, ESERO Belgium, Planetarium Brussel, ESA en Euro Space Society.

Een kort filmpje waar het project wordt voorgesteld:http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/sterren-schitteren-voor-iedereen

 42,1 KB

 FILM OVERHANDIGING TELESCOOP STERRENJUTTERS KOKSIJDE AAN HUIZE ROZENWINGERD OOSTDUINKERKE

Inschrijvingen : klik hierInfo bij de projectleiders Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten :kijkerbouw@ugent.be


Steun dit goede doel!

Zoals u op deze pagina kan zien, hebben we voor dit project al enkele sponsors. Ook u kan dit mooie initiatief steunen door een gift over te maken op IBAN BE85 7360 1280 7906, bic code KREDBEBB t.n.v. Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, 9000 Gent (B). Anonieme giften zijn ook welkom in deze bus.

Uw gift biedt ons de mogelijkheid om verschillende jaren een project vorm te geven waarbij we een dure telescoop met een totaalpakket aan accessoires kunnen aanbieden voor een symbolische 100 euro.

Met uw gift geeft u kinderen met een handicap of leerproblemen in een tehuis de mogelijkheid hun eigen telescoop (voor het tehuis) te bouwen, waarbij ze geholpen worden door een sterrenkundige vereniging of een volkssterrenwacht uit de omgeving.

Bent u aangesloten bij een astronomische vereniging of een publiekssterrenwacht, dan kan u zich bij ons melden.


Met vriendelijke groeten,

Jean Pierre Grootaerd - Harrie Rutten