Wat staat er aan de hemel?

Tijdens de Sterrenkijkdagen valt er heel wat te ontdekken. Naast de Maan kan je kijken naar de gasreuzen Jupiter en Saturnus.

PLANETEN

In de vooravond kan je Saturnus bewonderen. Deze prachtige planeet is gekend voor haar ringen. Deze ringen kan je met een telescoop bewonderen. Ook zijn er enkele manen zichtbaar.
Ook Jupiter is van de partij. Met een kleine telescoop kan je de 4 grootste manen van Jupiter waarnemen. Met wat grotere telescopen kan je de smalle wolkenbanden alsook de grote rode vlek aanschouwen.
 

ONZE NAASTE BUUR

De Maan
De Maan is een mooie verschijning aan de nachthemel. Doorheen een kleine telescoop biedt de Maan een adembenemend uitzicht: men kan zonder problemen de zeeën vol gestolde lava zien, de vele kraters, ontstaan door inslagen van grote en kleine brokstukken op het maanoppervlak, en de hooggebergten, die boven de zeeën en kraters uitkomen.

De maan. Afbeelding gemaakt met Stellarium 0.22.1 - www.stellarium.org

 

STERREN EN STERRENBEELDEN

Orion en de Stier
Niet alleen zijn de nachten lang en donker, er is ook een selectie prachtige sterrenbeelden en objecten te zien aan de winterhemel. Het meest opvallende sterrenbeeld aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, “de jager”. Dat sterrenbeeld vind je in de winter en de vroege lente in het zuiden. In het midden van het sterrenbeeld vinden we drie sterren op een rij, de zogenaamde “gordel” van Orion. Daaronder zien we een zwak nevelvlekje: de Orionnevel. Let ook op het opvallende kleurverschil tussen Betelgeuze (rood) en Rigel (blauw).

Het sterrenbeeld Orion. Kaartje gemaakt met Stellarium 0.22.1 - www.stellarium.org

 

Let ook op het sterrenbeeld Stier, rechtsboven van Orion. De heldere rode ster is Aldebaran. Nog meer naar het westen (rechts) zien we de Plejaden, een prachtige sterrenhoop. Gebruik een verrekijker om de vele sterren in deze sterrenhoop beter te kunnen zien. Momenteel staat de heldere planeet Mars in dit sterrenbeeld.

Het sterrenbeeld Stier. Kaartje gemaakt met Stellarium 0.22.1 - www.stellarium.org

 

Tweelingen, Kreeft, Leeuw
Ten noordoosten van Orion (linksboven) vinden we het sterrenbeeld Tweelingen. In dit sterrenbeeld vallen vooral de twee hoofdsterren op, Castor en Pollux. Nog meer naar links zien we eerst een onopvallend sterrenbeeld: de Kreeft. Als je in een stadsgebied woont of in een zone met veel lichtvervuiling, is de kans klein dat je de sterren van dit sterrenbeeld kan zien. Naast de Kreeft vinden we dan weer een erg mooi en opvallend sterrenbeeld: de Leeuw. In de contouren van dit sterrenbeeld kan men gemakkelijk een liggende leeuw herkennen. De helderste ster van dit sterrenbeeld is Regulus.

Het sterrenbeeld Tweelingen. Kaartje gemaakt met Stellarium 0.22.1 - www.stellarium.org

 

Grote & Kleine Beer
Ook aan de noordelijke hemel zijn enkele mooie sterrenbeelden te zien. Begin hier met de Grote Beer, een sterrenbeeld in de vorm van een steelpan, dat in het noordoosten te zien is. Verleng de twee bovenste sterren vijf keer naar links. Dan kom je uit bij een klein sterretje. Dat is de Poolster, die pal in het noorden staat en waar alle sterren in één dag schijnbaar één keer ronddraaien. Nog verder naar links – naar het westen – kun je Cassiopeia vinden, een sterrenbeeld in de vorm van de letter W. Nog wat verder staat Andromeda. Probeer het Andromedastelsel te vinden. Dat kan met een verrekijker en, voor wie goede ogen heeft, met het blote oog. Het is een groot spiraalsterrenstelsel, net als het sterrenstelsel waar wij in leven. Het licht van het stelsel doet er meer dan twee miljoen jaar over om tot bij ons te komen…

 

Het sterrenbeeld Grote Beer. Kaartje gemaakt met Stellarium 0.22.1 - www.stellarium.org

Het sterrenbeeld Kleine Beer. Kaartje gemaakt met Stellarium 0.22.1 - www.stellarium.org

Kijk bij downloads voor de Sterrenkaart of gebruik het gratis programma Stellarium (beschikbaar voor Windows, Android en IOS en ontdek de overige sterrenbeelden. Veel succes met het sterrenkijken!