Wie liever de zonnekijkdag van thuis uit beleeft (of wie na zijn/haar bezoek aan een waarneempost er niet genoeg van krijgt), kan op deze website terecht voor een online aanbod.

U bent hier

De Zon en Ruimteweer

Vanop afstand lijkt het vaak alsof de Zon rustig staat te stralen aan onze hemel. Niets is echter minder waar. De Zon is een actieve ster die met haar plasma-uitbarstingen en lichtflitsen het ruimteweer bepaalt. In deze lezing kijken we door verschillende brillen naar de Zon en bespreken we de belangrijkste ingrediënten en effecten van ruimteweer. De verschillende activiteiten van het departement 'Zonnefysica en Ruimteweer' van de Koninklijke Sterrenwacht van België komen ook aan bod. Ga mee op reis naar de Zon!
 
 
Dr. Elke D’Huys is al meer dan 10 jaar zonne-wetenschapster aan de Koninklijke Sterrenwacht van België. Haar onderzoek naar zonne-uitbarstingen combineert ze met haar taken als hoofd-onderzoeker van de SWAP EUV telescoop aan boord van de PROBA2 satelliet. Deze ESA satelliet is in België ontworpen en gebouwd en heeft twee wetenschappelijke instrumenten aan boord (SWAP en LYRA) die de Zon continu in het oog houden. De Koninklijke Sterrenwacht staat in voor het verwerken en verspreiden van deze, en heel wat andere, gegevens. 
 

Reageer