Wie liever de zonnekijkdag van thuis uit beleeft (of wie na zijn/haar bezoek aan een waarneempost er niet genoeg van krijgt), kan op deze website terecht voor een online aanbod.

U bent hier

McIntosh en de zonnevlekken

Jan Janssens is al meerdere jaren aan de slag als ruimteweervoorspeller bij de Koninklijke Sterrenwacht van België. Daarnaast geeft hij er het gros van de cursussen ruimteweer aan de eindgebruikers, is hij betrokken bij een groot deel van de public outreach activiteiten, en verzorgt hij ook het Editorial Office voor het wetenschappelijke vakblad "Journal of Space Weather and Space Climate". 
 
 
In het eerste deel van zijn presentatie zal hij het hebben over zonnevlekken, zonnevlammen en welke effecten deze uitbarstingen kunnen hebben op onze technologie. Vervolgens zal hij dieper ingaan op Patrick McIntosh en zijn betekenis voor de wereld van het ruimteweer. In het tweede deel zal Jan dan de McIntosh classificatie voor zonnevlekken meer in detail bespreken, het verband met zonnevlammen uitleggen en dit illustreren aan de hand van enkele voorbeelden. Afsluiten doet hij met een kort overzicht van de dagelijkse toepassing van de McIntosh classificatie, en een woordje over de indrukwekkende nalatenschap van Patrick McIntosh.

 

Reageer