De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

Werkgroep Astrogeschiedenis

De Werkgroep Astrogeschiedenis werd in 2013 opgericht als vijftiende werkgroep binnen de Vereniging Voor Sterrenkunde. Deze werkgroep, met als eerste werkgroepleider Philip Corneille, richt zich tot alle leden van de VVS met interesse voor de historische achtergrond bij de vele aspecten van theoretische en praktische sterrenkunde. Na enkele jaren doofde de werking uit, tot het rond 2018 als inactief werd beschouwd. Anno 2021 werd het nieuw leven ingeblazen.

De hoofdfocus ligt op de geschiedenis van de sterrenkunde in België, in het bijzonder de verwezenlijkingen van Belgische sterrenkundigen en kosmologen, en op de geschiedenis van de eigen vereniging. De geschiedenis van (volks-) sterrenwachten en hun apparatuur, belangrijke sterrenkundige verjaardagen en de inbreng van Belgische (amateur-)sterrenkundigen wordt daarbij niet over het hoofd gezien. Via artikels in Heelal en op de website kunnen realisaties van de werkgroep openbaar worden gemaakt. Een prachtige realisatie, maar niet van de werkgroep, is de Astronomische gids van België.

Daarnaast wil de werkgroep op termijn, want die is een groot werk, alle nummers van Heelal digitaal ter beschikking stellen van de leden en ze ook indexeren. Dit is al voor een aantal jaargangen reeds gebeurd, maar zal uitgebreid worden naar het verleden (voor 1976) en behouden worden tot heden.

De Werkgroep Astrogeschiedenis heeft een eigen mailing list, klik op de link om u in te schrijven (opent in een nieuw venster).

 

Voor meer informatie, contacteer me aub.

 

Dirk Devlies

Pastoriestraat 268

8200 Sint-Andries (Brugge)

dirk.devlies @ telenet.be (spaties rond de at wegnemen)