Werkgroep Deep-SkyDe Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Observing guides van Reiner Vogel

/*-->*/

Het spreekt voor zich dat het internet voor de sterrenkundige liefhebber een onuitputtelijke informatiebron geworden is. Ook de deep-sky waarnemer komt niks tekort. Even eenvoudig googlen en duizenden mogelijke interessante sites rollen over het beeldscherm. Daarnaast zijn de applicaties om thuis eenvoudig aan DTP (Desktop Publishing) te doen, goed gekend. Het resultaat is dat de kwaliteit van online tijdschriften en publicaties enorm verbeterd is.

Onlangs kwam ik op de site van Reiner Vogel terecht (http://www.reinervogel.net/index_e.html). Reiner is een actief visueel waarnemer die regelmatig artikels publiceert in tijdschriften. Eén ervan is het alom gekende Duitse tijdschrift ‘Interstellarum’. Daarnaast beschikt Reiner over een heel informatieve site. Deze bevat zéér veel informatie rond de bouw van zijn verschillende Dobson telescopen. Veel leuker vond ik echter zijn “observing guides”. Reiner stelde deze persoonlijke gidsen samen om zijn eigen waarnemen een stuk efficienter en boeiender te maken. Deze gidsen richten vooral op de moeilijker en minder bekende catalogi zoals bijvoorbeeld Hickson en Sharpless. In vele opzichten doen ze denken aan de bekende gidsen of “observer’s Guide” van Alvin Huey (www.faintfuzzies.com). De lay-out is bijna vergelijkbaar. Voor ieder object worden een aantal pagina’s voorzien. Deze zijn opgebouwd uit een aantal fotografische opnames, een actuele beschrijving van de auteur, actuele informatie over het object (helderheid, coordinaten,...) en een 2 tal zoekkaarten.

Deze “observing guides” zijn gratis te downloaden en te gebruiken bij de telescoop, zowel in digitaal formaat (met een e-reader) als uitgeprint en opgeborgen in een ringmap. Een echte aanrader voor iedere visuele waarnemer.

Deel deze pagina

Reageer