De Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Periodiek systeem voor amateur astronomen !

Beste Waarnemers, 

Dankzij de leuk initiatief van  Guido Gubbels wij hebben een nieuw steun en vertrekpunt voor beginnend en ook meer gevorderd visueel waarnemers: het Periodiek systeem voor amateur astronomen, in het kort PSA 

Bij deze wens ik veel success voor alle Waarnemers om deze objecten door te nemen. Ik zal mijn best doen om PSA bekend te maken voor zoveel mogelijk mensen,

Ik geef het woord nu aan Guido: 

"Een Periodiek Systeem voor Amateurastronomen

Het werken met een sterrenkaart is geen probleem voor jou, maar hoe kan je zeker zijn dat wat je ziet in je telescoop werkelijk het gezocht object is?

Het Periodiek Systeem voor Amateurastronomen helpt je hierbij. Maar liefst 120 deep sky objecten met waarheidsgetrouwe afbeeldingen door kleine en grote telescopen. Allen mooi per soort gerangschikt in een unieke grafische vormgeving, dat is het Periodiek Systeem voor Amateurastronomen.

De 120 objecten zijn een steekproef van alles wat onder de noemer deep sky valt. Van dubbelster tot sterrenstelsel, objecten uit bekende en minder gekende lijsten wachten op jou. Niet alleen zijn de objecten zichtbaar in de kleine telescopen, ze bieden ook een zicht op de diversiteit onder de deep sky objecten en de bestaande catalogi. De 120 objecten zijn verdeeld over de hemel zodat je elk seizoen kan waarnemen.

Beschrijf, teken of fotografeer de objecten. Personaliseer en plaats jou waarneming in het Periodiek Systeem voor Amateurastronomen. Eenmaal je het lijstje hebt afgewerkt ben je een doorwinterde waarnemer en dan kan je nog steeds verder met het Periodiek Systeem voor Amateurastronomen. Nu je een geoefend oog bezit kan je details zoeken in de objecten en zo een nieuwe lijst beginnen. Op die wijze kan je meteen zien wat een beetje oefening oplevert.

Of je nu een solist bent of in groep waarneemt, een beginner of een gevorderd waarnemer, het Periodiek Systeem voor Amateurastronomen een schatkamer aan objecten die blijven boeien.

Het Periodiek Systeem voor Amateurastronomen bestaat uit een uitgebreide handleiding met daarin de oorsprong en ontwikkeling ervan, tips en trucs voor het waarnemen, fiches per object met een realistische foto voor kleine en grote telescopen, kaarten,…

Daarnaast is er een leeg formulier in twee formaten dat je kan personaliseren en vullen met je waarnemingen.

Ga vandaag de uitdaging nog aan en download de bestanden, vul de tabel en deel je eigen Periodiek Systeem voor Amateurastronomen met andere waarnemers via de werkgroep Deep sky!"

Update: alle bestanden voor PSA kan je hier downloaden: http://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-astrofotografie/verslag-astrofotografiedag-2018

 

Janos Barabas

werkgroepleider WG VVS Deep-sky

Reageer