Messier project

Met zijn onafhankelijke herontdekking van Messier 1, de Krabnevel in het sterrenbeeld Taurus, op 12 september 1758, gaf Charles Messier (°1730-1817) het startschot voor wat uiteindelijk een legendarisch overzicht zou worden van wat de deep-sky te bieden heeft: de Messiercatalogus. Wat voor hem toen eerder een last was bij het zoeken naar kometen, is voor de moderne waarnemers een boeiende verzameling van prachtige objecten. Meer zelfs, beweren dat de Messierobjecten voor veel waarnemers het alfa en omega zijn van de deep-sky is om verschillende redenen niet echt een understatement: voor de meeste waarnemers begint de passie voor het waarnemen of fotograferen van deep-sky objecten bij de catalogus van deze Franse 'kometenjager'.

Deze Messier Catalogus, een lijst van 110 'neveltjes en sterrenhopen' is een bonte verzameling van de makkelijkste objecten die boven een declinatie van -40° te observeren zijn. Zo toegankelijk dat zelfs een amateur die beschikt over kleiner instrumentarium de zogenaamde M's comfortabel kan bekijken. De Messiercatalogus bevat voor elk wat wils, van bijvoorbeeld het weinig opvallende melkwegstelsel M86 tot de ronduit spectaculaire Orionnevel (M42/43). Iedereen kent of observeerde wel eens enkele objecten uit deze catalogus maar wie deed reeds de moeite om alle objecten systematisch te gaan bekijken, meer zelfs om ze allemaal in detail te gaan beschrijven of zelfs te schetsen? Waarschijnlijk niet zoveel waarnemers als we durven vermoeden. Met een duwtje in de rug, wat begeleiding en duidelijke informatie zal het ongetwijfeld lukken om heel wat beginnende en ervaren waarnemers over de streep te krijgen en zelf een kijkje te gaan nemen.

En dat spreekwoordelijke duwtje komt er nu aan met de officiele start van het eerste project van de werkgroep deepsky: 'Project Messier'. Dit project richt zich naar alle visuele waarnemers met als doel zoveel mogelijk Messier objecten te gaan observeren én waarvoor de waarnemer, afhankelijk van het aantal geobserveerde objecten, uiteindelijk een officieel 'VVS Messier Certificaat' (en nog een passende verrassing maar daarover later meer in Heelal) ontvangt.

Er zijn 3 'VVS Messier Certificaten' afhankelijk van het aantal ingevoerde observaties: Een 'Bronzen Messier Certificaat' bij het voorleggen van 25 observaties, een 'Zilveren Messier Certificaat' wanneer u erin slaagt om 50 observaties uit te voeren. Wanneer u het ganse traject aflegt en dus 110 observaties inbrengt, krijgt u het 'Gouden Messier certificaat'. Wie dus in één keer 110 waarnemingen inbrengt, ontvangt 3 certificaten.

Beschouw deze korte inleiding als een warmmakertje voor het echte werk want vanaf nu laten we het over aan jullie beste waarnemers. Wij hopen als werkgroep dat we jullie met dit project warm kunnen maken om onmiddellijk aan de slag te gaan, met een beetje geluk haalt u het 'Bronzen Certificaat' al binnen na het bekijken van enkele bekende melkwegstelsels aan de lentehemel.

Neem het gerust van me aan, als je het 'gouden certificaat' binnenhaalt dan mag u zichzelf een ervaren waarnemer noemen! Aan de slag en veel succes!!!
DeepskyLog is de centrale plaats voor de ingave van alle waarnemingen: waarnemingen komen alleen in aanmerking voor een VVS-certificaat als ze in DeepskyLog zijn ingegeven.

Download het volledig artikel over het VVS Messier certificaat