De Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Supernova in Messier 51

Een supernova (http://en.wikipedia.org/wiki/Supernova)  is een ronduit spectaculair verschijnsel waarbij sommige types massieve sterren met een enorme explosie aan hun einde komen. Er verschijnen met de regelmaat van de klok supernova's in de ontelbare melkwegstelsels rondom ons maar zelden worden ze voldoende helder om met amateur telescopen en zelfs visueel waar te nemen. Als er dan nog opvallend exemplaar oplicht in één van de meeste gefotografeerde melwegstelsels aan de hemel, dan is dat vrij snel sterrenkundig wereldnieuws.

Eind mei werd door een aantal amateur-astronomen, A. Riou (FR) en T. Riga (GER), in Messier 51 een supernova ontdekt. Al vlug ging het nieuws de wereld rond en kreeg het object de naam 2011dh. Daarnaast werd deze supernova snel voldoende helder om in de grotere telescopen of gefotografeerd of viseel geobserveerd te worden. Voor alle informatie betreffende de ontdekking: http://www.rochesterastronomy.org/supernova.html#2011dh

Deze sites zijn echt de moeite waard om in het oog te houden, ze rapporten uitgebreid over het laatste 'supernova nieuws': http://www.rochesterastronomy.org en http://www.cbat.eps.harvard.edu/lists/RecentSupernovae.html

Daarnaast bevatten ze snel het nodige fotografische materiaal. Dit materiaal geeft de de visueel werkende amateur de kans om het object heel precies te gaan localiseren in het melkwegstelsel.

Onze bekende waarnemer Olivier Van Aelst observeerde SN2011dh succesvol op 3 juni (18" Obsession):

Dag Kurt, Bedankt voor de info. Dit was een goede reden om gisteren de telescoop buiten te zetten, de eerste keer na de Provence.
Een verslagje:
Rond 23:45, het is volgens mij nog niet volledig donker, en er zijn wat wolkenslierten, kon ik het met moeite zien bij 300x. Eenvoudig was het niet, maar ik heb de waarneming toch 3 maal kunnen herhalen. 45min later ging het beter. Dan kon ik de supernova bijna continu perifeer zien, nog steeds bij 300x. Er waren toen ook wat minder wolkenslierten in de regio rond m51. Een aantal jaren geleden, ik denk in 2005, was er ook een supernova in m51. Ik had toen een 20cm kijker en kon hem toen niet zien. Ben blij dat ik deze nieuwe wel gezien heb. De tweede dit jaar na die van een dikke maand geleden in Ngc 3972 in de grote beer.

Reageer