De Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Verslag van een Messier marathon in Ramillies op 17/02/18.

Na veel wachten op een helder avond rond nieuw Maan was het op 17 februari eindelijk zover ! Wij waren aan het voorbereiden op een prachtig waarnemingsavond en Messier Marathon in Ramillies. Een vijftal mensen hebben geantwoord op mijn uitnodiging in onze Facebook groep, zelf was ik samen met Raoul Lannoy als eerste aangekomen. Wij begonnen onze telescopen op te stellen en ik moest direct nog een aantal laagjes van warme kledij aangedaan.

Tegen zonsondergang de temperatuur was al rond de vriespunt. De ondergaande Zon was te volgen tot aan de horizon, en snel kwam ook de klein Maansikkel tevoorschijn. Dat was onze eerste object die waargenomen was, sfeerfoto's en videos waren gemaakt door Raoul. Olivier van Aelst was ook snel aangekomen met zijn 18" Obsession, mijn 16" dobson was maar een klein broertje naast die kijker ;-). Binnen een uurtje kwamen nog verrassend veel deelnemers bij, leden van Capella, Astrovéga, Astronamur, Latitude 5050 en andere verenigingen, mijzelf van Mira. 

Mijn doel was natuurlijk de Messier marathon, dus ik begon direct zodanig de telescoop opgesteld was. Ik had de lijst van alle Messier opbjecten op mijn tablet staan, gesorteed op ondergangstijd. Zo heb ik de objecten niet gemist die snel onder de horizon gingen. Aan het begin heb ik deze deel van de lijst snel afgewerkt. Ondertussen Olivier was ook klaar met zijn 18" en - met adembenemend goede seeing - wij hebben de Eskimo nevel waargenomen met 1000x vergroting ! Ongelooflijk mooi details, net zoals op een bewerkte foto !! Soms riep iemand als een nieuw object in beeld stond bij zijn apparatuur, zo hebben wij veel meer gezien dan diegene waargenomen met eigen instrument.

Er waren nog een aantal memorabel momenten. Ik heb weer M46 in beeld gezet met een mooi rond planetair nevel in, Olivier heeft de supernova in de melkwegstelsel NGC3941 in beeld gezet. Daarna heb ik ook een "zijsprong" gedaan en deze supernova met de 40cm waargenomen, het was wel beduidend zwakker dan in de 18" dobson maar wel zichtbaar naast de kern van de galaxy. De E en F sterren in de Trapezium in M42 waren heel duidelijk zichtbaar. Met slechtere seeing de F ster is meestal vrij moelijk te detecteren.

Tegen 23h de Virgo cluster was ook hoog genoeg gekomen, daar heb ik veel tijd gespendeerd vanwege de veel Messiers in de gebied. Mijn vertrekpunt was altijd de Markarian chain, dat is heel makkelijk te vinden. Anders heb je weinig helder sterren om veel "star hopping" te doen.

Er was wel veel vochtigheid in de lucht, ik heb SQM  mag 20,1 gemeten in Zenit tegen 21h. Later was de doorzichtigheid iets verbeterd, maar het ging nooit boven 20,3-20,4. Ik denk dat het allen beter kon met droger lucht en een zuchtje wind. 

In de groot enthousiasme heb ik mijn spiegelverwarming jammer genoeg niet in het oog gehouden, en tegen 1:30 was mijn vangspiegel dik aangevroren. Ik was niet de enige die deze probleem had, tegen 2h moest ik al - te vroeg - stoppen. Als eindresultaat heb ik 67 Messier objecten doorgenomen, met M13 en M92 als laatse.

Al bij al was het een waardig opening van de visueel waarnemingseizoen 2018. Bedankt voor de interesse vn alle deelnemers, en tot de volgende gelegenheid op 17 maart !

 

Janos Barabas

Werkgroepleider VVS Deepsky

 

Reageer