De Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Waarnemen in Rocherath : nacht van 1 op 2 augustus 2013

Het kriebelde al een tijdje om nog eens goed waar te nemen vanop een donkere locatie. Toen ik op Astroforum een bericht zag verschijnen waar plannen werden gemaakt voor een starparty op vrijdag 2 augustus 2013 in de Ardennen, liet ik mij op het lijstje van mogelijke deelnemers zetten.

Het weekend ervoor nam ik de tijd om de telescoop al eens op te zetten en te kijken of alles in nog in orde was. Ik controleerde en collimeerde de telescoop grondig. Het leverde me twee timelapse filmpjes op, één waarin de telescoop wordt opgebouwd en één waarin de telescoop wordt afgebroken.

Tijdens de week leek het er meer en meer op dat de waarneemomstandigheden uitstekend zouden worden op donderdag 1 augustus en dat de kans op mooi weer vrijdagnacht veel kleiner zou zijn. Iedereen op Astroforum was het er over eens om op 1 augustus gaan waar te nemen. Dat was wel midden in de week, dus zou ik niet te lang kunnen blijven, want op vrijdag moest ik werken…

Op woensdag was het nog volledig bewolkt en viel er ook af en toe wat regen. ‘s Avonds pakte ik toch al de telescoop en alle andere spullen in. Ook donderdagochtend zag het er nog niet zo goed uit, maar tegen de middag was alles opgeklaard en zag de lucht er diep blauw uit.

Ik vertrok om 20u, om nog goed voor het invallen van de astronomische nacht aanwezig te zijn in Rocherath. De gps stuurde me al in Verviers van de autostrade, wat er voor zorgde dat ik nog een groot stuk over de Ardeense binnenbaantjes moest rijden. Later dan verwacht kwam ik uiteindelijk aan in Rocherath. Vanuit Rocherath was het nog 5 minuutjes rijden tot aan het waarneemterrein. Ik zag de afstand op de gps afnemen tot 500 meter, maar verder kon ik niet meer rijden, want het veldweggetje was volledig versperd. Een ree liep snel weg en sprong over een draad toen ik de auto probeerde te draaien. Toen ik terugkeerde om op de vorige splitsing af te slaan, kwam ik een Nederlandse auto tegen. Ik was natuurlijk tevreden, want het kon niet anders dat deze Nederlander hier was om waar te nemen. En inderdaad, de raampjes werden opgedaan en Starlights was ook op zoek naar de andere waarnemers. We reden een klein weggetje in, door een bos en zagen de andere auto’s staan.

Ik parkeerde de auto en ging snel de anderen groeten : TomC, SkyHeerlen, Nop, dreistein en nog wat andere waarnemers waren al volledig geinstalleerd. Ik begon dus ook snel de telescoop op te bouwen, want het begon al serieus te schemeren. Terwijl de meesten in een grasveldje stonden, stelde ik mijn 18’’ Obsession op aan de kant van de weg, dichter bij de auto. De locatie zag er inderdaad uitstekend uit : in het zuiden kon er tot op de horizon worden gekeken. Enkel in het noorden stonden er wat bomen, maar die stoorden helemaal niet. Lantaarnpalen waren in de verste verte niet te zien. Het was nog heel warm buiten, dit zou een nachtje waarnemen in korte broek worden. Ideale waarneemomstandigheden dus!

Al tijdens de schemering merkten we dat het echt wel heel erg donker zou worden. Toen het eindelijk donker was,viel het op hoe stil en geconcentreerd iedereen aan het waarnemen was. Ik haalde een SQM-waarde van 21.2 - 21.3, een grensmagnitude rond 6.4 dus. De melkweg was enorm helder en te volgen tot op de horizon. Aangezien het zo lang geleden was dat ik nog eens had waargenomen, hield ik me vooral bezig met het waarnemen van oude bekenden en showobjecten : M 11, M 13, M 15, M 26, M 31, M 56, M 57, M 71, de crescent nevel (NGC 6888), de sluiernevel, NGC 7331 en begeleiders, Stephan’s Quintet. Wat een schitterende objecten om terug te bekijken. Het laatste uurtje hield ik me nog bezig met de neveltjes in Sagittarius te bekijken. Enkele van de waarnemingen zijn terug te vinden in DeepskyLog. Rond 1u30 besloot ik terug te keren naar huis. Ik laadde de telescoop in en nam afscheid van iedereen. Ik was nog maar pas vertrokken of ik moest al de remmen dichtgooien om een ree nog net te ontwijken. De gps stuurde me nu via Monschau naar Eupen, wat volgens mij nog altijd niet de snelste weg is. Iets voor 4u kroop ik moe, maar tevreden over de fantastische waarneemnacht, in bedje.  

 

http://www.astroforum.nl/ : Astroforum

http://www.youtube.com/watch?v=KzjOWZrhT3A : Opbouwen van de telescoop

http://www.youtube.com/watch?v=qIUnXHejTmM : Afbreken van de telescoop

Waarnemingen DeepskyLog

Reageer