Mislukte Kosmos 2511 waargenomen
Al sinds de lancering van Kosmos 2511 en Kosmos 2512 op 4 december hield ik in de gaten wanneer deze kunstmanen door Heavens Above voorspeld zouden worden. Zondag in de voormiddag kwamen ze nog niet in de database van objecten voor. Halverwege de namiddag van 7 december kwamen ze wel voor. Ik kon er voorspellingen mee maken en indien gewenst kaartjes laten produceren.
Toen ik Kosmos 2511 verder onderzocht was ik verbaasd over de baangegevens die mij getoond werden:
• Perigeum 95 km
• Apogeum 472 km
Dat is wel een erg laag perigeum. Als dit juist is zal deze Kosmos niet erg lang meegaan. Of zou er ergens een fout in de baanparameters geslopen zijn? Omdat ik het niet vertrouwde heb ik op Internet verder gezocht en vond inderdaad bij russianspaceweb dat deze kunstmaan, die blijkbaar ook Kanopus-ST genoemd wordt, niet van zijn rakettrap was losgekoppeld. Omdat hier vast over geschreven zal worden in het wekelijkse ruimtevaartnieuws ga ik hier verder niet op in.
Gezien de baanstand, vermoedde ik dat deze Kosmos 2511 misschien wel in de vroege avond zichtbaar zou zijn. Ik voorspelde hem met Heavens Above maar stopte de baangegevens ook in het planetariumprogramma Guide 9. Mijn vermoeden bleek juist. Deze kunstmaan zou inderdaad die avond overkomen op een nog aangename hoogte ook. Maar er was een groot verschil in de tijd die Heavens Above en Guide 9 berekend hadden (met dezelfde baanparameters).
De volgende tijden zijn alle in UTC (gebruikelijk bij kunstmaanvoorspellingen en –waarnemingen)
• Heavens Above voorspelde het culminatiepunt om 17h 24m 18s
• Guide 9 voorspelde het culminatiepunt om 17h 13m 05s
Omdat ik enige ervaring heb met Guide 8 en wat minder met zijn opvolger Guide 9 ben ik om 17h 08m naar buiten gegaan en hoopte op een gat in de wolken bij mijn gekozen afwachtplaats, het “vliegertje” gevormd door het sterrenbeeld Dolfijn. En ik had geluk. Het was niet ideaal maar ik kon genoemd sterrenbeeld nog zien en ik zag 9 seconde eerder dan voorspeld Kosmos 2511 met het blote oog aankomen in mijn doelgebied. Met mijn prismakijker kon ik een positiebepaling maken.
De satelliet bewoog om 17h 12m 35,46 seconden tussen de ster alpha Delphini en de nabij gelegen ster SAO 106347 door. Zijn helderheid was ongeveer zoals die van de ster del Delphini, dus 4,4 m. Nabij zijn culminatiepunt was de helderheid toegenomen tot magnitude 3,2. Nadien kon ik niet meer volgen door de bewolking. Dus Guide 9 blijkt betrouwbaarder dan Heavens Above bij banen met groot baanverval. Een ervaringsfeit rijker.
Reageer