Onze werkgroep is vooral bezig met het waarnemen van kunstmanen, het rapporteren hiervan en de hulpmiddelen om hiertoe te komen.

U bent hier

Uitnodiging: Bijeenkomst WG Kunstmanen - 12 december 2015

Na enkele jaren van schijnbare stilte wil deze werkgroep weer wat meer in het voetlicht treden met een bijeenkomst voor iedere belangstellende. Daartoe is een interessant programma samengesteld waarin o.a. een nieuwe werkwijze van waarnemingen aan bod komt. Om van te smullen.

De hoofdpresentaties zijn als volgt:

Digitale waarnemingen van kunstmanen; nauwkeurige positie bepalingen (Cees Bassa en Leo Barhorst):
Gevoelige video en digitale foto cameras zijn uiterst geschikt voor het waarnemen van kunstmanen. De combinatie van specifiek ontworpen software en een door computer gestuurde volginrichting maakt het mogelijk om, gedurende een nacht, van vele kunstmanen nauwkeurige positie metingen te verkrijgen. Met deze methode worden de banen van enkele honderden kunstmanen bijgehouden.

Het identificeren van kunstmanen aan de hand van foto’s en Guide 8 en/of 9 (Bram Dorreman):

Diverse VVS-ers hebben de afgelopen jaren fotografische opnamen van de sterrenhemel gestuurd. Daarop zijn sporen van waarschijnlijk een kunstmaan te zien. Aan spreker werd verzocht om na te gaan welke kunstmaan zij gefotografeerd hadden. Presentator zal uitleggen wat er zoal komt kijken om zo’n identificatie uit te voeren. Zie bijvoorbeeld de foto van Jean-Marie Biets.

Mogelijk dat er nog een kleine aanvullende presentatie over voorgaande onderwerpen voorzien wordt.

Daarna is er volop gelegenheid tot discussie en persoonlijke gesprekken met de sprekers. ?

Wanneer ?
Datum: Zaterdag 12 december 2015. Aanvang van deze bijeenkomst: 14u 00.

Waar ?
In het stadspark van Herentals op de eerste verdieping van het Koetshuis (tevens Jeugddienst), bereikbaar via de Nieuwstraat en de Belgiëlaan.
Op het bijgevoegd kaartje komen de rode punten overeen met de ingangen van het park, de pijl wijst het Koetshuis aan.

Reacties

Met als toemaat Marco Langbroek over objecten in translunaire banen. Er valt dus nog wat te beleven op kunstmanengebied. Chris

Reageer