Werkgroep LichthinderWelkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Frankrijk dooft 's nachts het licht

Vanaf 1 juli gaat in Frankrijk op veel plaatsen het licht uit. Door het slim doven van verlichting in kantoren, winkels en monument hoopt de regering jaarlijks 2 miljard kWh te besparen. Het arrest bepaalt dat de verlichting van niet residentiële gebouwen ten laatste om 1uur uitgeschakeld moet worden. De verlichting in kantoorgebouwen moet een uur na het verlaten van het gebouw gedoofd worden. 

De openbare verlichting blijft wel gewoon branden, maar in vergelijking met Vlaanderen is er natuurlijk wel veel minder openbare verlichting geïnstalleerd. In Vlaanderen wordt reclameverlichting ook al in grote mate geregeld door de Vlarem II wetgeving, waardoor vervuilende verlichting kan worden aangepakt. Vlarem stelt onder meer dat de reclameverlichting niet helderder mag zijn dan de openbare verlichting. Als deze dooft, dan moet de reclameverlichting ook doven. Ook de verlichting van volledige gevelvlakken is verboden.

 

Deel deze pagina

Reageer