Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Ieper dooft groot stuk openbare verlichting

Ieper gaat 15% besparen op openbare verlichting door een groot stuk van de openbare verlichting te doven tussen 23 en 6 uur. Als basis voor wat gedoofd zal worden is gekeken naar het strooiplan van de gemeente. Alle wegen die niet gestrooid worden, zijn niet zo belangrijk en kunnen bijgevolg ook s'nachts gedoofd worden. Dit levert een jaarlijkse besparing van meer dan 100 000 EUR op. De aanpassingswerken om de kasten te sturen bedragen 60 000 EUR. De terugverdientijd is dus minder dan 1 jaar.

Alle verlichting op boerenwegels is tussen 23u en 6u s'morgens eigenlijk compleet overbodig. Er zijn geen tot weinig zwakke weggebruikers die gebruik maken van deze wegen. Tegenwoordig zijn fietsen uitgerust met lampen die tot 300 lumen genereren en auto's zijn natuurlijk ook van verlichting voorzien. Er is dus geen noodzaak om extra te gaan verlichten. Door bijvoorbeeld enkel gekende gevaarlijke kruispunten te verlichting zal de weggebruiker automatisch verlichting met gevaar associeren.

De actie in Ieper kadert in een algemene trend bij gemeentes dat het perfect aanvaardbaar is om verlichting in buitengebied of minder belangrijke straten te doven. Dit is natuurlijk een zeer positieve evolutie voor wat betreft lichthinder. Door verlichting in buitengebied te doven onstaan er terug donkere corridors, waar de grensmagnitude een pak hoger zal liggen dan midden in het dorp. We kunnen dit alleen maar zoveel mogelijk aanmoedigen. Enkel verlichten waar nodig, wanneer nodig en zoveel als nodig.

Reageer