Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

LED-Reclameverlichting, VLAREM II en verkeersveiligheid

Meer en meer duiken ze op, de grote LED-schermen waarop reclame gemaakt wordt in de de vorm van filmpjes of slides die afwisselen.  Vanuit lichthinder perspectief zijn zo’n schermen een echte pest. Ze stralen ongecontroleerd (veel) licht uit. Bij klassieke panelen die met een spot verlicht worden kan de lichtstroom nog enigzins gestuurd worden. Bij dit soort LED-schermen is dat onmogelijk. Het licht wordt ongecontroleerd in de atmosfeer verstrooid.

Helaas overtreden deze deze schermen maar al te vaak de milieuwetgeving VLAREM II omdat ze s’nachts geen aangepaste verlichtingssterkte hanteren. De wetgeving is nochtans duidelijk:

Art. 4.6.0.4/ Art. 6.3.0.4
Lichtreclame mag de normale intensiteit van de openbare verlichting niet overtreffen

De VLAREM II wetgeving is van toepassing op alle installaties, ingedeeld of niet-ingedeeld ongeacht als deze nu tijdelijk of vast van aard zijn.

Je kan zelf zeer eenvoudig meten als een bord in ‘overtreding’ is. Neem een SQM en meet de intensiteit van het bord. Om een correcte meting van het asfalt te krijgen moet je dat doen vanuit het perspectief van een chauffeur.  Doe de meting vanop ooghoogte van een gemiddelde chauffeur (+- 1 meter) en meet onder een zeer lichte hoek. Let hierbij op dat je niet de verlichtingsarmatuur zelf in beeld hebt. De helderheid van beide metingen  zou moeten gelijkaardig zijn. De conversie van mags/arcsecond² naar cd/m² kan je met onderstaande formules doen.

 [waarde in cd/m2] = 10.8×104 × 10(-0.4*[value in mag/arcsec2])

OpenOffice formula: =108000*POWER(10;(-0.4*mags))

MS-Excel formula: =108000*POWER(10,(-0.4*mags))

Soms is meten gewoon niet nodig:  Gisteren kwam ik toevallig onderstaand frappant voorbeeld tegen: een duidelijke overtreding van Vlarem II maar daar blijft het niet bij. Het bord is gepositioneerd in een bocht waarin een zebrapad ligt. Voetgangers die het zebrapad over willen steken zijn bijna niet op te merken door automobilisten vanwege de verblinding. Bovendien is er nog eens een rotonde voor het bord, dus iedereen die de rotonde op rijdt, wordt onmiddelijk verblind door dit veel te felle bord. Dit is natuurlijk een zeer gevaarlijke situatie die vraagt om ongelukken.

Daarom zouden we vanuit de Werkgroep Lichthinder alle lokale besturen willen oproepen het nodige te doen om de LED-schermen in hun stad of gemeente te controleren op de conformiteit met de Vlarem II wetgeving.

Amateurs die problemen met LED-schermen vaststellen kunnen steeds een klacht indienen bij de lokale milieudienst. Neem best een foto en haal bovenstaande artikelen uit VLAREM II.

Reageer