Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Lichtvervuiling Europa 1992-2009

Er was de laatste dagen heel wat commotie over een beeld dat via Facebook en Twitter zelfs de media haalde. (zie hier) Het zou gaan over een foto die het vuurwerk toonde van de Nieuwjaarsnacht 2014. Het bleek echter om een beeld te gaan die de verandering in lichtvervuiling toonde tussen 1992 en 2003. Het beeld werd gemaakt door sattelieten van NOAA. Er is echter een veel recenter beeld beschikbaar: hier Dit beeld toont de toename en afname van lichtvervuiling over een periode van 1992 en 2003. (klik op de poster om de volledige resolutie te zien)

Dit beeld laat nog maar eens zien dat Vlaanderen de absolute kampîoen is in het (nodeloos) verlichten van weginfrastructuur. Onze regio is by far de meest lichtvervuilde streek van Europa. Let ook hoe goed de scheidingslijn met Wallonië te zien is. In Wallonië kan je zelfs lichte sporen van paars zien, de lichthinder is er in die periode licht op verminderd !  In Vlaanderen zie je vooral geel in de Westhoek, het enige stukje Vlaanderen dat nog een beetje donker was ziet nu ook een gevoelige toename van de lichtvervuiling. De verklaring is vooral dat het beheer van de verlichting in handen is van intercommunales die regio gebonden zijn en elk hun eigen beleid voeren. Misschien moeten onze politici en intercommunales maar eens hun mosterd bij onze buren halen. Ook Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Zwitserland,... doen het een pak beter dan wij. Er is dus nog heel veel ruimte voor verbetering...

Reageer