Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Verlichting dooft op autosnelwegen

 

2010-10-23 Vanaf volgende zomer zullen de meeste snelwegen in Vlaanderen niet meer worden verlicht. Zo wil minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op jaarbasis 2 miljoen euro besparen, schrijft Het Laatste Nieuws.

Nu zijn de lichten op de snelwegen in Vlaanderen al gedoofd tussen middernacht en 6 uur 's ochtends, maar daarvoor en daarna branden ze wel en daarmee is Vlaanderen een van de uitzonderingen in Europa. Over enkele maanden zouden ze dus volledig worden gedoofd, ook vóór middernacht en ná 6 uur dus.

"Onze buurlanden hebben allemaal een systeem waarbij het licht op de snelwegen meestal gedoofd is", zegt Crevits. "Maar ik wil dat ook niet overal en altijd." Zo zouden de lichten wel branden aan de op- en afritten, op verkeerswisselaars, bij wegenwerken én bij slecht weer. "Ik ga de palen dus niet wegnemen, maar probeer het gewoon met minder te doen", klinkt het.

Op de gewestwegen blijven de lichten 's nachts wel nog werken.

 

Reageer