Werkgroep SpectroscopieWelkom op de website van Werkgroep Spectrosopie van de VVS.

U bent hier

Spectrum van Albireo

Om de spits af te bijten! Hier een eerste arikel en spectra voor de nieuwe werkgroep spectroscopie van de dubbelster Beta Cygni (Albireo).

Bijgevoegd, het ruwe spectrum, opgenomen met een zwart wit camera en het gereduceerde beeld zowel in grafiekvorm als synthetisch kleurenspectrum.

De opname, in lage resolutie werd gemaakt met bescheiden middelen. Het belangrijkste onderdeel  is hier een transmissierooster met 100 lijnen per mm dat in een 1 1/4 duim vatting op het neusstuk van de camera wordt geschroefd. Dit "spectroscoopje" is bekend onder de naam Star Analyser 100. Een eenvoudig 15 cm newton kijkertje is reeds voldoende om een spectrum op te nemen van deze prachtige dubbelster en dit met een belichtingstijd van slechts 6 seconden.

Net zoals Albireo visueel is waar te nemen als een mooie dubbelster waarvan beide componenten hun verschillende kleur tonen is het spectrum van de blauwe B8V ster totaal verschillend van het spectrum van de rode  K2II ster. Dit uit zich niet alleen in de chemische samenstelling (absorptie lijnen) maar ook in het verloop van de curve. Dit verloop is bepalend voor de oppervlakte temperatuur, spectraalklasse en dus ook de kleur van beide componenten.

Alle technische gegevens staan vermeld in de hoofding van de grafiek.

Veel kijkgenot! 

Deel deze pagina

Reageer