Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Dwergnova SS Cyg in uitbarsting

De dwergnova SS Cyg heeft ongeveer om de anderhalf tot twee maanden een uitbarsting, en nu is het weer zo ver.  Vanavond wordt het helder, een ideaal moment dus om de verrekijker of (kleine) telescoop eens te richten op deze interessante veranderlijke ster, en een waarneming te doen.

Om SS Cyg te vinden kan je deze kaart gebruiken:

Bovenaan, linksonder de ster met label 53 zie je een hoopje sterren bij elkaar. Dat is Messier 39 en een mooi startpunt om al starhoppend SS Cyg te vinden. Nadat je op de juiste plek staat, gebruik je de kaart hier onder om twee vergelijkingssterren te vinden (één helderder en één zwakker), en de helderheid van SS Cyg er "tussen te schatten":

Of het dit keer een korte of een lange uitbarsting wordt, weten we nog niet. Maar om dat uit te zoeken is er maar één goede methode: waarnemen! Laat iets weten als je hem vindt!

Na je waarneming kan je de lichtcurve en de evolutie van de uitbarsting hier bekijken: www.aavso.org/lcg

PS: Wil je SS Cyg blijven volgen, ook tussen de uitbarstingen door (rond magnitude 12), dan heb je dit meer gedetailleerde kaartje nodig:

 

 

 

Deel deze pagina

Reageer