Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Gemakkelijke "Legacy" veranderlijken in Delphinus

In het februari nummer van Heelal staat een artikel van Hubert Hautecler over het Legacy Program van de AAVSO. Dit programma beoogt het blijvend waarnemen van een beperkt lijstje veranderlijke sterren, "no matter what". De sterren in het programma moeten een rijke waarnemingsgeschiedenis hebben, en veel referenties in de sterrenkundige literatuur. Waarom proberen we niet eens enkele van deze sterren waar te nemen?

Twee heldere en eenvoudig te vinden veranderlijken in het Legacy Program staan in het sterrenbeeld Delphinus. Met een (kleine) verrekijker vind je ze samen in één beeldveld, net boven de kop van de Dolfijn.

EU Del heeft bijna 30.000 waarnemingen in de AAVSO databank en varieert tussen mag. 5,5 en 7. Het is een semi-regelmatige veranderlijke (SRB) met een periode van ongeveer 60 dagen. U Del is ook van het type SRB en heeft al 36.000 waarnemingen achter haar naam staan, en varieert tussen mag. 6 en 8 met een periode van zo'n 120 dagen. De Werkgroep Veranderlijke Sterren heeft er zelf 738 waarnemingen van in de databank zitten.

Het is niet omdat de periode en het helderheidsinterval gegeven wordt, dat alles voorspelbaar is aan deze sterren! De lichtcurve op zich vertoont veel variatie, en het is maar dankzij de vele amateurwaarnemingen dat ze kan worden opgetekend.

Hoe waarnemen?

Adopteer ook eens een "Legacy-veranderlijke" van de AAVSO!

Een zoek- en vergelijkingskaartje voor U Del vind je hier: http://www.aavso.org/vsp/chart/pl/8147AOH
Voor EU Del: http://www.aavso.org/vsp/chart/pl/8147AOP

Telkens als de wolken even wegschuiven, maar liefst niet vaker dan eens per week, kan je deze veranderlijken schatten. Een kleine verrekijker volstaat, zelf gebruik ik een 8x40.

Noteer je schattingen, de tijd, de labels van de vergelijkingssterren, de kaart die je hebt gebruikt en andere bijzonderheden. Nadien kan je je waarnemingen doorsturen naar de werkgroep en eventueel ook naar de AAVSO.

Vragen of suggesties? Geef een seintje!

 

PS: En voor wie niet voor slechts twee sterren de verrekijker wil uithalen: net onder de staart van de Dolfijn staat nog een heldere verrekijker-veranderlijke: CT Del.

PS2: terechte opmerking die ik binnenkreeg: sterren met periodes van 58 en 120 dagen kunnen zeker om de 3-4 dagen worden waargenomen. 7 dagen wachten tussen schattingen hoeft dus niet!

Reageer