Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Heldere Mira sterren waarnemen: handleiding

Met een gewone verrekijker kan je al een hele hoop veranderlijke sterren waarnemen. In de tabel onderaan staan vier Mira sterren, die momenteel helder zijn. De eerste ster is "Mira" zelf en is te vinden in het sterrenbeeld Walvis. Ze staat vrij laag aan de hemel maar is momenteel erg helder, gebruik een kleine verrekijker!

Mira sterren zijn rode (super)reuzen die langzaam (met een periode van 100 tot 1000 dagen) en op vrij regelmatige wijze pulseren en daardoor van helderheid veranderen. Het verschil tussen minimale en maximale helderheid (de amplitude) bedraagt minstens 2,5 magnituden en kan tot 10 magnituden oplopen!

Het helderheidsverloop valt door de regelmaat ongeveer te voorspellen, maar toch zijn er vaak veranderingen van cyclus tot cyclus en treden er, soms op lange termijn, wijzigingen in de periode op. Het loont dus de moeite om ze in het oog te houden, en als amateur met beperkte middelen kan je zeker je (wetenschappelijk) steentje bijdragen!

Sterzoekkaartjedetailkaartopmerkingen
OMI Cet8824AUN8824AUMerg helder! "Mira" zelf
R Cas8824ATC8824ATThelder en gemakkelijk, de helderheid neemt langzaam af
U Cyg8824ATF8824ATKlet op de rode kleur! Staat vlak naast een ster van mag. 8
U Per8824ASR8824ATQ

momenteel de zwakste van de vier

Hoe ga je te werk:

1) Zoek de positie van de veranderlijke op, met behulp van een atlas of met het zoekkaartje.

2) Afhankelijk van de helderheid van de veranderlijke, zoek je op de zoek- of detailkaart twee vergelijkingssterren. Eentje die net helderder is en eentje die net zwakker is.

3) Schat de helderheid van de veranderlijke in door ze te vergelijken met de helderheid van deze twee vergelijkingssterren. Probeer indien mogelijk je hoofd wat te draaien zodat veranderlijke en vergelijkingsster horizontaal staan. Let er op dat je je niet laat "verblinden" door rode sterren. Best snel heen en weer kijken, of de verrekijker iets uit focus draaien.

4) Noteer de helderheden van de vergelijkingssterren en van de veranderlijke, het tijdstip van de schatting, het nummer van de gebruikte kaart en eventuele bijzonderheden (storend licht, sluierbewolking, ...)

5) Rapporteer je waarnemingen via www.aavso.org/webobs (vraag eerst je waarneemcode aan)

6) Schat de sterren wekelijks en bekijk de lichtcurve met je waarnemingen er in via www.aavso.org/lcg

Succes, en laat weten wat je ziet!

Reacties

De links naar de zoekkaarten werken niet meer. Chris
afbeelding van Bruno Billiaert
Klopt! Via https://www.aavso.org/apps/vsp/ kan je zelf kaartjes maken. Op nieuwe kaarten zijn ook vaak nieuwe vergelijkingssterren te vinden, dus af en toe updaten kan zeker geen kwaad. Slechts twee gegevens zijn belangrijk: de sternaam (bv. R UMA) en de kaartschaal (best twee versies: een "A" om te zoeken en een "B" of zelfs "C" om te schatten). De oriëntatie onder "Advanced Options" wijzig ik ook altijd voor het gemak. N bovenaan en W rechts. Je kan daar ook kiezen voor een "binocular chart". Die oriëntatie is in verschillende instrumenten wat wennen, al heb ik gemerkt dat je aan alles kan wennen, zelfs kaarten die ondersteboven en omgedraait afgedrukt zijn. Succes!

Reageer