Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Heldere Supernova in Messier 101

Op 19 mei werd er in het sterrenstelsel Messier 101 een supernova ontdekt. Dit stelsel is terug te vinden in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major).

De japanse amateur-astronoom K. Itagaki maakte als eerste melding van deze 'nieuwe ster' in dit melkwegstelsel. Na bevestiging kreeg deze supernova de naam SN2023ixf toegewezen. Alle details zijn terug te vinden op deze link van de AAVSO (The American Association of Variable Star Observers): https://www.aavso.org/aavso-alert-notice-826

Aangezien M 101 op een relatief nabij afstand van ons staat, 27 miljoen lichtjaar, is dit voor zowel wetenschappers als amateur-astronomen de uitgelezen kans om dit bijzondere fenomeen op de voet op te volgen en te bestuderen. Al op zaterdag 20 mei en op zondag 21 mei kwamen observaties van V.V.S. leden binnen. Bij ontdekking had deze supernova een helderheid van magnitude 14.9 maar ondertussen is deze toegenomen naar een helderheid van magnitude 11. En komt daarmee makkelijker in het bereik van kleinere instrumenten.

Observaties en schattingen van de helderheid zijn welkom en kunnen doorgegeven worden aan de Werkgroep Veranderlijke Sterren.

We voegen een aantal observaties en links toe in deze korte update:

- https://www.flickr.com/photos/dodi-belgium/52914120460/in/dateposted-public/ > 19 mei, Dominique Dierick

 

 

 

Reageer