Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Nova in Delphinus

Gisteren werd bekend dat er een nieuwe ster was verschenen in het sterrenbeeld Delphinus ( Dolfijn ).  

Deze ster is een nova.  Novae zijn sterrensystemen die meestal uit twee sterren bestaan. Door onderlinge interactie kan het zijn dat er een soort ontploffing onstaat die heel het systeem duizenden malen doet verhelderen.  Soms zijn de sterren vernietigd maar soms kan dit verhelderen zich herhalen.  Deze herhaling kan wel meerdere jaren of decenia op zich laten wachten.

De nova in de dolfijn was magnitude 6.8 tijdens zijn ontdekking.  Perfect om met een verrekijker visueel te volgen.  Dankzij de opklaringen gisterenavond kon menig amateur deze nova dan ook waarnemen.   Ikzelf heb de nova gisterenavond magnitude 6.5 geschat.  Ondertussen zijn er waarneemrapporten dat de nova magnitude 5.7 is.  Dat betekend dat ze zichtbaar is met het blote oog vanaf een donkere plaats.

Onderstaande foto laat de nova duidelijk zien ten opzichte het sterrenbeeld Dolfijn. 

Foto: Geert Vandenbulcke

Reacties

Schitterende foto Geert, zo wordt "Nova Delphini 2013"(CBET 3628) mooi in de context geplaatst.
Novae zijn altijd dubbelstersystemen, en worden nooit vernietigd. En inderdaad, de uitbarstingen kunnen na vele decennia of eeuwen zich herhalen. Maar novae zijn geen supernovae, ze zijn totaal verschillend! Supernovae kunnen dubbelstersystemen zijn (Type Ia supernovae) of heel zware sterren (Type II, Type Ib en Type Ic). Bij een Type Ia supernovae wordt de ster inderdaad helemaal vernietigd, bij de andere types blijft er een neutronenster/pulsar of soms wel een zwart gat over.

Reageer