Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Oproep: waarnemingen Nova Del 2013

Waarnemingen aub! 

De nieuwe nova in de Dolfijn is de gebeurtenis van het moment! In het begin was hij met het blote oog zichtbaar, nu gebruik je best een een verrekijker of kleine telescoop. Heel wat mensen vonden de nova al en deden een schatting. Het zou mooi zijn een eigen VVS - lichtcurve te kunnen maken!

Daarom: Kan iedereen zijn/haar waarnemingen naar me doorsturen (bruno.billiaert-apenstaartje-telenet.be)? Graag met minstens helderheid (liefst ook de vergelijkingssterren), datum en tijdstip. Ook als je met vragen zit over hoe veranderlijke sterren best worden waargenomen, hoe je er aan begint, over kaartjes maken, het rapporteren, enz., zijn deze welkom.

Het ziet er naar uit dat de nova nog lang zichtbaar zal zijn, en het gedrag kan erg onvoorspelbaar zijn. Een voorbeeld van zo'n speciale en heldere nova, ook in de Dolfijn, vind je hier: http://www.aavso.org/whats-store-nova-del-2013-0

Hoe zal deze nova evolueren? Dat kunnen we maar te weten komen door te blijven waarnemen!

Hoe de nova vinden?

Wie nog niet zocht, kan zelf kaartjes maken via www.aavso.org/vsp of één van deze gebruiken:
http://www.aavso.org/vsp/chart/pl/12570FMW
http://www.aavso.org/vsp/chart/pl/12541CSK
In het ZO zie je de Dolfijn.

Rapporteren:

Zoals je wellicht al hebt gelezen kunnen we momenteel niet rapporteren aan onze eigen databank, daar wordt aan gewerkt. Doorsturen naar de internationale databank kan wel. Wat zijn de mogelijkheden:
- Heb je ooit al eens waarnemingen gerapporteerd bij de AAVSO, en heb je "user initials", dan kan je zelf rapporteren via www.aavso.org/webobs
- Heb je "user initials" maar heb je liever dat ik de waarnemingen rapporteer, dan kan dat ook. Stuur me gerust de gegevens door.
- Heb je nog nooit gerapporteerd, maar wil je dat wel eens doen, maak dan een account aan op www.aavso.org/user/register, of mail me je naam/adres/e-mail gegevens door en dan zorg ik er voor.

De resultaten: lichtcurve en waarnemingen

Staat je waarneming er niet tussen, dan heb ik die hoogstwaarschijnlijk gemist in de massa... . Hieronder een grafiek met de lichtcurve op basis van waarnemingen van VVSers. Op de horizontale as de tijd, vertikaal de helderheid.De tabel met waarnemingen wordt wat lang voor op de website. We zitten momenteel aan 185 schattingen.

Reacties

Nieuwsblad artikel inzake visuele waarneming Nova Delphini 2013: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLBBI_20130829_001

Reageer