U bent hier

Verslag bijeenkomst Werkgroep Zon 27 oktober 2012

Op zaterdag 27 oktober ging de jaarlijkse bijeenkomst van de Werkgroep Zon door in de Cosmodrome te Genk. De bijeenkomst dit jaar werd georganiseerd door de Limburgse zonnewaarnemers. Een 20-tal enthousiaste zonnewaarnemers uit België en Nederland waren aanwezig.

Na het welkomstwoord van Guido Gubbels was het de beurt aan Ruben Verboven die de Limburgse zonnewaarnemers voorstelde. Later in de morgen had Ruben het nog over de zonsverduistering van 13 november en zijn reisplannen hiervoor naar Australië.
Daarna was het de beurt  aan Franky Dubois die de Werkgroep Zon van de VVS voorstelde. De Werkgroep Zon van de VVS is een van de oudste werkgroepen maar is nog steeds heel actief.
Ton Spaninks had het op zijn beurt over zijn zelf gebouwde spectrograaf en de eerste resultaten hiervan.
Daarna volgde nog de Cosmodromeshow “We Are Astronomers”.

De zon was ook van de partij en tijdens de middagpauze kon er waargenomen worden door verschillende telescopen. Tevens was dit het ideale moment voor de groepsfoto.

Na de middagpauze volgde de presentatie van Jan Janssens over de stand van de huidige zonnecyclus. Deze presentatie is onderaan dit artikel toegevoegd. Helaas zonder de bijhorende filmpjes maar toch is het de moeite om deze eens te bekijken.
Later stelde Ton Spaninks de Nederlandse Werkgroep Zon voor en toonde enkele waarnemingen van de leden.
Herman ten Haaf stelde het DAST project voor. DAST staat voor Dutch Amateur Solar Telescope. Het moet de meest geavanceerde Nederlandse zonnetelescoop worden. Van, voor en door amateurs.
Dirk Van Hessche had het op zijn beurt over zijn radiowaarnemingen van de zon. Hij combineert zijn waarnemingen met die van andere waarnemers om zo betere resultaten te bekomen.
De dag werd afgesloten met een presentatie over tijdsvereffening en wat deze beïnvloedt.

Het was een geslaagde bijeenkomst, met dank aan de Limburgse zonnewaarnemers om deze te organiseren.

 

Presentatie van Jan Janssens: Is het SC24-maximum voorbij?
De foto's kan je bekijken op: Bijeenkomst 2012

Reageer