U bent hier

KNVWS Symposium op 21 oktober a.s. in Amsterdam

21-10-2017 16:33u
Publiek
Locatie:  Amsterdam

Klimaat op aardachtige planeten

KNVWS Symposium op 21 oktober 2017 in Amsterdam

Aardachtige planeten vinden geldt soms al als de ‘heilige graal’ van het onderzoek naar exoplaneten – planeten bij andere sterren dan de zon. Maar de basisinformatie als massa, afmeting, en omlooptijd zegt nog niet zo veel. Meer interessant is om iets te kunnen zeggen over de omstandigheden op die planeten. Is hun weer- en klimaatsysteem misschien geschikt voor het ontstaan en in stand houden van leven?

In ons eigen zonnestelsel kennen we drie aardachtige planeten met weer en klimaat. Naast onze eigen aarde zijn dat natuurlijk Mars en Venus. De kennis die we ‘dicht bij huis’ kunnen opdoen, is heel belangrijk om uit meetgegevens ook de omstandigheden op aardachtige exoplaneten te karakteriseren. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert een publiekssymposium over dit onderwerp. Bij vooraanmelding via www.knvws.nl krijgen deelnemers korting op het zaaltarief. Voor verschillende groepen geldt zelfs extra korting! De deelnameprijs is inclusief koffie / thee en lunch. De zaalruimte is beperkt en plaatsen worden uitgegeven op basis van beschikbaarheid. Belangstelling? Meld u vandaag nog aan, want op = op. Meer informatie: www.knvws.nl . Plaats en datum: Anton Pannekoek Instituut, Science Park 904 te Amsterdam, 21 oktober van 10.00 – 17.00 uur.

09.00 – 10.00  Inloop, registratie, ontvangst met koffie / thee

10.00 – 10.15  Opening door de dagvoorzitter

10.15 – 11.15  Het vroegere klimaat op aarde : Prof. dr. Lucas Lourens ,

hoogleraar Paleo -klimatologie bij de Universiteit Utrecht

11.15 – 12.15  Klimaatverandering op aarde: Dr. Rob van Dorland, senior onderzoeker bij het KNMI

12.15 – 13.30  Lunch

13.30 – 14.30  Klimaat op Venus: Niek de Kort, KNVWS voorzitter

14.30 – 15.30  Klimaat op Mars: Dr. Tjalling de Haas, Geosciences, Universiteit Utrecht

15.30 – 15.45  Theepauze

15.45 – 16.45  Klimaat op aardachtige exoplaneten:  Dr. Jean-Michel Désert,

Universiteit van Amsterdam –  (in het Engels)

16.45 – 17.00  Vragen en sluiting

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam, en verder door het KNMI, SRON, ASTRON, NOVA en de Nederlandse Astronomenclub.

Het licht en de kleuren zullen er anders uitzien op een planeet die om een rode dwergster draait, zoals in deze kunstenaars-impressie van Proxima b. Deze aardachtige planeet bevindt zich in de bewoonbare zone en is de dichtstbijzijnde exoplaneet. (ESO/M. Kornmesser).

Met de Mars Global Surveyor en de Mars Odysey zijn aanwijzingen gevonden dat zich vrij kort geleden nog een ijstijd heeft voorgedaan op Mars. In tegenstelling tot ijstijden op aarde ontstaan ijstijden op Mars als de polen warmer (!) worden. Dan wordt waterdamp naar lagere breedten getransporteerd. Bij het kouder worden slaat alles neer op de poolkappen. (NASA).

De wereld staat in brand in het jaar na de super El-Nino uit 1997 – 1998. Elke rode stip is een natuurbrand die groot genoeg is om te worden opgemerkt door NASA’s ozon-satelliet TOM-EP. Het blijkt dat vulkaanuitbarstingen en grootschalige weerschommelingen – met natuurbranden als gevolg van droogte – hun zwavel- en kaliumsporen nalaten in de sneeuw van Antarctica. Bovendien blijken ze van grote invloed op de klimaatverandering die zich op aarde afspeelt, zowel vroeger als nu. (NASA).