U bent hier

Tentoonstelling: "Het ozongat, 30 jaar later"

Publiek

De aardatmosfeer beschermt het leven op aarde tegen allerlei invloeden van buitenaf. Dat de mens daarentegen niet altijd even goed voor de Aarde zorgt, mag duidelijk zijn. Denk maar aan de rol van de mens in het ontstaan van het ozongat of de huidige klimaatverandering.
Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Montréalprotocol organiseert AW Mercator en de bibliotheek van Temse in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en de gemeente Temse een tentoonstelling rond de ozonproblematiek.
Hoe ontstaat het ozongat? Hoe is het ozongat in die 30 jaar tijd geëvolueerd en gebeurt er nog wel verder onderzoek naar de ozon in de stratosfeer? Kom gerust ook even langs in de bib van Temse en ontdek het antwoord op deze vragen.

De tentoonstelling is enkel te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib:

maandag      14:00–18:30
dinsdag        14:00–18:30
woensdag   14:00–20:00
donderdag  Gesloten
vrijdag          10:00–12:30, 14:00–17:00
zaterdag      Gesloten
zondag         10:00–12:30

Aansluitend op de tentoonstelling wordt op donderdag 5 oktober om 20h15 in de feestzaal van het gemeentehuis van Temse (Markt 1) een voordracht gegeven door Dr. Jef Ongena met als titel:

"Hernieuwbare energie, ja maar …."

Met klare feiten, cijfers en verrassende voorbeelden verduidelijkt Dr. Jef Ongena waarom er geen eenduidig antwoord is op de energievraag van vandaag.

Als betrokken researcher licht hij aanvullend in een tweede deeltje de stand van zaken toe in het kernfusie onderzoek. Dit internationaal project zou op termijn moeten leiden tot een quasi onbeperkte en niet-vervuilende energiebron. Hij vertrekt hier van de kernfusies die zich in het heelal en meer bepaald in de zon voltrekken en hoe we deze op aarde zouden kunnen verwezenlijken.

Hernieuwbare energie, ja maar… door Dr. Jef Ongena is vooral een ontdekkingstocht voor iedereen met een brede interesse in het hoe, wat en waarom van een belangrijk component van de wereld waarin we leven. Eddy Alcock begeleidt deze lezing als moderator.

Jef Ongena is voorzitter van de Energie Groep van de Europese Natuurkundige Vereniging en
Onderzoeksdirecteur aan de Koninklijke Militaire School.

 

Deel deze pagina