U bent hier

Algemene ledenvergadering

Algemene ledenvergadering

Onze leden worden vriendelijk uitge­nodigd tot de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw. Deze gaat door op zaterdag 25 april 2015.

 

Plaats

De bijeenkomst gaat door op Volks­sterrenwacht Mira, Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen.

 

Administratief gedeelte

De algemene vergadering zelf vangt aan om 14.15 h met een admini­stratief gedeelte. Daarin komen het activiteitenverslag en het financieel verslag van het afgelopen jaar aan bod, alsook de geplande activiteiten en de begroting voor 2015.

In verband met de verkiezing van enkele leden van het bestuur, vermel­den we dat de mandaten van Rik Blondeel, Claude Doom, Christian Steyaert en Jan Vandenbruaene ten einde lopen; behalve Claude Doom stellen allen zich wel herkiesbaar. Het bestuur stelt voor om ook Jean-Pierre Grootaerd op te nemen in de raad van bestuur.

Ook het mandaat van Luc Gobin die belast was met het toezicht op de rekeningen is ten einde. Overeen­kom­stig de statuten is hij niet herkiesbaar. Er wordt voorgesteld om Joost Ver­heyden te benoemen voor het nazicht van de rekeningen. Andere effectieve leden van de vereniging kunnen zich kandidaat stellen voor bovenstaande vacatures, overeenkomstig de bepalin­gen van de statuten en het huis­houdelijk reglement.

Voor de vlotte gang van zaken zal aan de leden bij het betreden van de vergaderzaal, onmiddellijk een stem­formulier worden overhandigd en later worden opgehaald.

 

Voordracht

Hoofdbrok van de namiddag is de voordracht van Dr. Frederik Dhoo­ghe met als titel “Komeet 67P/ Churyumov-Gerasimenko ontdekken met Rosetta en Philae”.

Sinds 6 augustus 2014, na een reis van meer dan 10 jaar, bevindt de ESA ruimtesonde Rosetta zich in een baan rond komeet 67P/Churyumov-Gera­simenko. Rosetta heeft 11 weten­schappelijke instrumenten aan boord die de komeet en de omgeving rond de komeet onderzoeken. In een eerste fase van de missie heeft Rosetta het komeetoppervlak en de komeet­atmo­sfeer gekarakteriseerd om een ge­schikte landingsplaats te vinden voor Philae, het landertje aan boord van Rosetta. Op 12 november 2014 is Philae op de komeet geland en heb­ben de 10 wetenschappelijke instru­menten aan boord hun metingen uit­gevoerd. Rosetta blijft de komeet be­studeren in de periode van toene­men­de activiteit naar de periheliumpassage op 13 augustus 2015 toe en zal daarna de komeet blijven volgen terwijl ze zich van de Zon verwijdert. Tijdens de voordracht zal de Rosettamissie worden besproken met een focus op de wetenschappelijke resultaten die tot dusver werden bekomen, en in het bijzonder op de Belgische bijdrage

Frederik Dhooghe behaalde in 2012 zijn doctoraat in de Wetenschappen: Scheikunde aan de UGent via een IWT beurs, op basis van weten­schap­pelijk onderzoek uitgevoerd in de massaspectrometriegroep op het BIRA. Sindsdien werkt hij als weten­schapper op het BIRA in het kader van de Rosetta ruimtemissie.

 

Galileiprijzen en receptie

Zoals elk jaar worden op de algemene vergadering ook de Galileiprijzen uit­gereikt.

Na afloop van het officiële gedeelte van de algemene vergadering wordt een receptie aangeboden.

 

 

Reageer