U bent hier

De Hemelkalender 2013 is er!

Hemelkalender 2013

De Hemelkalender 2013 is net van de persen gerold en vertelt ons wat er in de loop van volgend jaar allemaal te zien zal zijn. Een van de blikvangers van 2013 is een kleine maansverduistering op 25 april. Maar het meest veelbelovend is zeker de komeet C/2011 L4 Panstarrs die - als alles volgens plan verloopt - in maart (en misschien ook nog een stuk in april) 2013 met het blote oog te zien zou moeten zijn in onze streken!

Verduisteringen

Op vlak van verduisteringen worden we in 2013 in ons land niet verwend. De ringvormige zonsverduistering van 10 mei en de ringvormig-totale van 3 november zijn bij ons helemaal niet te zien. Op de avond van 25 april zien we wel een zeer kleine maansverduistering, en in de nacht van 18-19 oktober 2013 een maansverduistering in de bijschaduw.

De dans der planeten

De Hemelkalender 2013 beschrijft ook de zichtbaarheid van de planeten in 2013. Zo is Mercurius zichtbaar aan de avondhemel in februari, eind mei en de eerste helft van juni, terwijl de planeet ’s morgens waarneembaar is eind juli, begin augustus en in november. Venus is begin januari morgenster; de planeet is zichtbaar ná zonsondergang vanaf midden mei. Mars is ‘s avonds waarneembaar in januari, en dan ’s morgens vanaf juli. Jupiter is tot midden mei ’s avonds zichtbaar, dan ’s morgens vanaf midden juli tot november. Ten slotte is Saturnus van januari tot maart ’s morgens te zien, in april en mei vrijwel de hele nacht, daarna 's avonds tot augustus en ’s morgens in december.

Meteoren en kometen

Omstreeks 12 augustus gaat de Aarde door een zwerm nietige lichaampjes met afmetingen variërend tussen een tiende millimeter tot enkele decimeter. Wanneer zo'n deeltje de aardse dampkring binnenkomt, wordt het door de heftige botsing met de lucht tot smeltens toe verhit. Wanneer het deeltje het aardoppervlak tot ongeveer 110 kilometer is genaderd, begint een lichtflits die we meteoor of - populair - vallende ster noemen. De meeste meteoren die we rond half augustus kunnen waarnemen, lijken uit de richting van het sterrenbeeld Perseus te komen; men noemt deze zwerm dan ook de Perseïden. Tijdens het maximum van de zwerm (dat in 2013 valt in de nacht van 12 op 13 augustus) kan wel iedere minuut een Perseïde te zien zijn. Dit jaar wordt in de Hemelkalender extra aandacht besteed aan de (niet-periodieke) komeet C/2011 L4 (PANSTARRS), die bij ons in maart zichtbaar wordt. Als de voorspellingen uitkomen, dan zou deze komeet in die periode (en tot in april 2013) mooi met het blote oog zichtbaar moeten zijn! Alvast iets om naar uit te kijken!

Sterrenkaarten

De Hemelkalender 2013 bevat een reeks van sterrenkaarten om samen met de opgenomen gegevens jouw weg aan de hemel terug te vinden. Uren van zons- en maansopkomsten en -ondergangen staan netjes gerangschikt.

Wandkalender

De Hemelkalender wordt begeleid door een supplement in de vorm van een wandkalender op formaat A1. Zo wordt dagelijks de aandacht getrokken op belangrijke hemelverschijnselen
waarover de geïnteresseerde lezer dan meer uitleg kan vinden 116 bladzijden tellende jaarboek zelf.

Auteur

Met de uitgave van 2013 is de Hemelkalender aan zijn 39ste jaargang toe.

Auteur van de Hemelkalender 2013 is zoals steeds de Vlaamse amateur-astronoom Jean Meeus. Hij geniet reeds jaren internationale bekendheid omwille van zijn vele berekeningen van astronomische verschijnselen. Hij is lid van astronomische verenigingen in binnen- en buitenland en is auteur van diverse wetenschappelijke publicaties. Voor zijn vele bijdragen, voor zowel de sterrenkundige amateur- als beroepswereld, werd er door de Internationale Astronomische Unie een planetoïde naar hem genoemd. Dit kleine planeetje draagt het nummer 2213.

Bestelling

Voor elke natuurliefhebber is de Hemelkalender een must om in zijn bezit te hebben. Het boek wordt je toegestuurd na overschrijving van 12,50 euro op rekening IBAN BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB) van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw, Oostmeers 122 C, 8000 Brugge. Voor het buitenland bedraagt de prijs 16,00 euro (inclusief verzending).

Deel deze pagina

Reageer