U bent hier

Gedeeltelijke zonsverduistering op 20 maart

Gedeeltelijke zonsverduistering op 20 maart

Op vrijdag 20 maart kan je vanuit ons land nog eens een zonsverduistering bewonderen. Weliswaar niet volledig, maar toch 83% van de zonnediameter zal door de maan verduisterd worden.

Om 9h28 zal de maan de zonnerand raken en begint de eclips. Omstreeks 10h35 is de eclips op haar maximum: 83% van de zonnediameter zal verduisterd zijn. Tegen 11h46 is de zonsverduistering afgelopen.

9h28eerste contact
10h35maximum
11h46einde

Kijk steeds met de gepaste bescherming naar de zon. Bij de volkssterrenwachten kan je speciale eclipsbrilletjes aankopen. Zo zorg je ervoor dat je geen schade oploopt aan je ogen.

Activiteiten

Verschillende VVS-afdelingen oganiseren kijkposten om samen naar de zonsverduistering te kijken, vaak met telescopen. Neem eens een kijkje in de agenda.

Ook de volkssterrenwachten doen mee. Lees alle info op hun speciale website: www.eclips2015.be.

Er duiken verhalen op over ouders (of zelfs scholen) die hun kinderen tijdens de voormiddag van de eclips zouden willen binnen houden uit veiligheidsoverwegingen. Dit is beslist niet nodig en schiet zijn doel volledig voorbij! Het zijn verhalen waarvan we dachten dat ze alleen nog in een bananenrepubliek zouden kunnen voorkomen, maar niet dus! Het is pedagogisch niet te verantwoorden om de kinderen dit unieke verschijnsel te onthouden. Ook voor wie geen eclipsbrilletje heeft kunnen bemachtigen, zijn er veilige methoden om dit unieke natuurfenomeen te kunnen bewonderen. Onveilig waarnemen, is uiteraard wel uit den boze! Meer informatie hierover is te vinden op de hierboven vermelde website.

Reageer