U bent hier

Hemelkalender 2012

Hemelkalender 2012

Ieder jaar publiceert de VVS de Hemelkalender: een jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt.

Het meest opvallende hemelverschijnsel dat in 2012 vanuit ons land zichtbaar zal zijn, is de Venusovergang van 6 juni. Andere blikvangers zijn ongetwijfeld de ringvormige zonsverduistering van 20 mei, en de totale zonsverduistering op 13 november, die jammer genoeg niet vanuit ons land te zien zullen zijn!

Verduisteringen en Venusovergang

In 2012 zijn er vier verduisteringen, waarvan echter geen enkele in onze streken te zien zal zijn! De ringvormige zonsverduistering van 20 mei (China, Japan, Verenigde Staten) en de totale van 13 november (Australië, Stille Oceaan) zijn niet zichtbaar in West-Europa. Ook de twee maansverduisteringen van dit jaar (4 juni en 28 november) zijn in onze streken niet zichtbaar.

Uitzonderlijk is de Venusovergang van woensdag 8 juni. We zien dan de planeet Venus vóór de Zon trekken. In totaal duurt dit verschijnsel meer dan zes en een half uur, maar in ons land is enkel het laatste deel van het fenomeen zichtbaar omdat Venus dan pas boven de horizon komt. Overgangen van Venus zijn erg zeldzaam: de laatste dateert van 2004, maar daarvoor was het van 1882 geleden en het is wachten tot 2117 vooraleer zich nog eens dergelijke gebeurtenis zal voordoen.

De dans der planeten

De Hemelkalender 2012 beschrijft ook de zichtbaarheid van de planeten in 2012. Zo is Mercurius zichtbaar aan de avondhemel eind februari, begin maart en in juni, terwijl de planeet ’s morgens waarneembaar is begin januari, in augustus en in december. Venus is tot end mei zichtbaar ná zonsondergang en vanaf eind juni is de planeet morgenster. Mars is ‘s morgens waarneembaar in januari, vrijwel de gehele nacht in februari en maart, en dan ’s avonds tot augustus. Jupiter is tot midden april ’s avonds zichtbaar, dan ’s morgens vanaf midden juni, en vrijwel de gehele nacht in november en december.Ten slotte is Saturnus van januari tot maart ’s morgens te zien, in april de ganse nacht, daarna 's avonds tot augustus en ’s morgens vanaf midden november.

Meteoren en kometen

Omstreeks 12 augustus gaat de Aarde door een zwerm nietige lichaampjes met afmetingen variërend tussen een tiende millimeter tot enkele decimeter. Wanneer zo'n deeltje de aardse dampkring binnenkomt, wordt het door de heftige botsing met de lucht tot smeltens toe verhit. Wanneer het deeltje het aardoppervlak tot ongeveer 110 kilometer is genaderd, begint een lichtflits die we meteoor of – populair – vallende ster noemen. De meeste meteoren die we rond half augustus kunnen waarnemen, lijken uit de richting van het sterrenbeeld Perseus te komen; men noemt deze zwerm dan ook de Perseïden. Tijdens het maximum van de zwerm (dat in 2012 valt in de nacht van 12 op 13 augustus) kan wel iedere minuut een Perseïde te zien zijn.

Sterrenkaarten

De Hemelkalender 2012 bevat een reeks van sterrenkaarten om samen met de opgenomen gegevens uw weg aan de hemel terug te vinden. Uren van zons- en maansopkomsten en -ondergangen staan netjes gerangschikt.
 

NIEUW: Wandkalender

Een nieuwigheid dit jaar is dat de Hemelkalender een supplement bevat in de vorm van een wandkalender op formaat A1. Zo wordt dagelijks de aandacht getrokken op belangrijke hemelverschijnselen, waarover de geïnteresseerde lezer dan meer uitleg kan vinden in het jaarboek zelf.

Bestel de Hemelkalender

Wil je meer te weten komen over de hemelobjecten in 2012, bestel dan nu de Hemelkalender! Het boek wordt u toegestuurd na overschrijving van 12,50 euro op rekening 734-0214683-31 van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw, Oostmeers 122 C, 8000 Brugge. Vanuit het buitenland kan men 16,00 euro overmaken op IBAN-nummer BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB).

 

Reageer