U bent hier

Presentaties en verslag van 30ste JVS/VVS-Weekend

Presentaties en verslag van 30ste JVS/VVS-Weekend

De presentaties van het weekend staan hier. Let op, je dient wel ingelogd te zijn om deze te kunnen zien ! 

Hieronder een kort verslag van het 30e JVS-VVS Weekend op 1 en 2 oktober 2016. Een volledig verslag kunnen de VVS-leden binnenkort lezen in Heelal.

Het voorbije JVS-VVS weekend op 1 en 2 oktober was een jubileum editie: voor de 30e maal werd een boeiend programma in elkaar gestoken. Beroepsastronomen en amateurs kwamen aan bod. Er werd een nieuwe locatie gekozen voor deze editie: Vayamundo in Oostende, met uitzicht op zee.

Om 10.45u werden de aanwezigen door VVS Voorzitter Marnik Van Impe verwelkomd.

De eerste spreker op zaterdag was Stijn Vanderheiden die het had over lichthinder en de steeds voortdurende strijd tegen slechte verlichting.

Christian Steyaert had het over de werking en de activiteiten van de VVS Werkgroep Radio-astronomie.

Jean-Pierre Grootaerd had het over de schoolprojecten van de Werkgroep Kijkerbouw.

Sybille Kervyn vertelde het verhaal over een meteoriet die gevonden werd in sediment gesteente, aangetroffen in een groeve in Skaraborgs, Zweden, de Öst 065.

Na de lunchpauze werden de voordrachten weer hernomen. Patrick Wils vertelde ons over het HADS-project. HADS staat voor High Amplitude Delta Scuti.

Steven Bloemen had het over de eerste waarnemingen van gravitatie golven.

Na een pauze luisterden we naar Ignas Snellen die het had over de zoektocht naar exoplaneten.

Maarten  had het als laatste spreker op zaterdag over het automatiseren van zijn sterrenwacht met een Raspberry Pi mini computer.

Na het avondmaal verzorgde de JVS een avondactiviteit waar ook een aantal VVS-ers aan deelnemen. Andere VVS-ers hielden het liever bij activiteit aan de bar.

De eerste voordracht op zondag 2 oktober werd gegeven door Ivo Demeulenaere. Hij vertelde hoe hij niet zo lang geleden begon met het regelmatig waarnemen van de Zon en zijn waarnemingen dan ook deelt met de VVS Werkgroep Zon.

Koen Geukens sprak ons over "To boldly go...." (met een knipoog naar Star Trek dus) over de mogelijkheden om in de toekomst terug te keren naar de Maan en eventueel naar Mars te reizen.

SkyGis verwijst naar een Geografisch Informatie Systeem om kaarten te maken. Tim Polfliet gebruikte de GIS principes om via een uitbreidbare databank sterrenkaarten of een planisfeer te maken.

Jeroen De Vleesschauwer werkt al een tijd aan een handleiding planeetwaarnemingen. Niet evident in deze tijd waar de planeetwaarnemers eerder webcams gebruiken om opnamen van Maan en planeten te maken.

Voor de sterrenwacht Sterrenjutters te Koksijde kocht het gemeentebestuur een ATIK Infinity camera aan. Emmanuel Fabel, voorzitter van de vereniging Sterrenjutters die de activiteiten om en rond de sterrenwacht verzorgen, toonde hoe met deze camera quasi live beelden van de telescoop kunnen gemaakt worden om te tonen aan de bezoekers die zich in de zaal onder de sterrenwacht bevinden.

John Sussenbach had het in de eerste van twee voordrachten over heldere stormen op Uranus en Neptunus.

Na de lunch- en middagpauze was Dr Josch Hambsch aan de beurt over de ontdekking van de ster AR Sco als een speciaal type veranderlijke ster.

Na de pauze gaf Kris Delcourte (VVS Werkgroep Eclipsen) een verslag van zijn waarneming van twee zonsverduisteringen in 2016 en een overzicht van toekomstige zonsverduisteringen.

Als laatste spreker vertelde John Sussenbach over zijn werk, in samenwerking met Willem Kivits (overleden op 23 februari 2016), wat betreft hoge resolutie beelden van wederzijdse bedekkingen en eclipsen van de Jupiter manen.

We willen hierbij even vermelden dat de organisatie van het JVS-VVS weekend in handen is van vrijwilligers van de VVS en de JVS. Wie zich geroepen voelt om daar in de toekomst ook aan mee te werken kan steeds contact opnemen met de secretaris of ander bestuurslid van de VVS.

Op 30 september en 1 oktober 2017 heeft het 31e JVS-VVS weekend plaats in de Duinse Polders te Blankenberge.

 

Geert Vandenbulcke

 

 

 

 

 

 

Reageer