Werkgroep Deep-SkyDe Werkgroep deep-sky verenigt alle waarnemers die interesse hebben in het visueel observeren van deep-sky objecten.

U bent hier

Maart maand, Messier Marathon maand!

Tijdens het weekend van 24 en 25 maart 2012 is het weer zover. Indien de weersomstandigheden het toelaten, is het mogelijk om (bijna) alle Messier objecten op één nacht te observeren. Rond deze tijd van het jaar bevindt onze Zon zich immers in het zuidelijke deel van het sterrenbeeld Pisces. In dit gebied aan de hemel zijn bijna geen Messier objecten terug te vinden. Met als gevolg: een schitterende mogelijkheid om eens een unieke waarneemsessie te organiseren.

De Messier Marathon is een echt ‘from dusk till dawn’ activiteit. Bij het vallen van de avond moet je als waarnemer klaarstaan om objecten als M 79, M 74 en M 77snel te bekijken. Daarna is het de beurt aan de rest van de herfst- en winterobjecten. Tijdens de nacht kan men vrij ‘rustig’ de lentehemel afwerken om dan tegen de ochtend de eindsprint in te zetten. Tijdens de laatste 2 uur voor de ochtendschemering moeten nog zo’n 20 objecten geobserveerd worden. Meestal staan deze objecten laag bij de zuidelijke horizon. Traditionele ochtendlijke pijnpunten zijn de objecten in Capricornus en Aquarius: M 2, M 72, M 73 enz. Slechts 2 objecten, M 55 en M 30 zijn niet haalbaar. Deze worden door de ochtenschemering opgeslokt. Ga zeker op zoek naar een lokatie met een goed zicht op de horizon. Het westelijke, zuidelijke en oostelijke deel moeten zonder meer een vrij uitzicht bieden. Indien dit niet mogelijk is, ga dan op verplaatsing of stel je te tevreden met het deel van de hemel dat wel zichtbaar is.

De Messier Marathon is een uitstekend moment om kennis te maken met de schitterende catalogus die de Franse astronoom Charles Messier samenstelde. Het bevat een fantastische en diverse selectie van het beste wat de deep-sky te bieden heeft. Dit is een ideaal weekend om samen met de club of enkele waarnemers de uitdaging aan te gaan. Wie het zonder goto hulp tot een goed einde brengt, bewijst als waarnemer zijn kennis van de sterrenhemel en zijn gebruikte instrumentarium. Wie het met goto doet, beschikt over iets meer tijd om de objecten wat meer in detail te bekijken of om zelfs een schetsje op papier te krijgen. Voor elk wat wils en veel succes!

Deel deze pagina

Reacties

afbeelding van wim.demeester
Heeft er iemand in Belgie al een messier-marathon gedaan? En hoeveel messier konden er worden waargenomen?
hallo Wim, alle Messiers zijn zichtbaar vanuit Belgie en er zijn ten lande verschillende waarnemers die de marathon al hebben gedaan.
afbeelding van kurt.christiaens
Beste Hubert, ik betwijfel sterk of alle Messier's op dat moment van het jaar zichtbaar zijn. Begin maart is het heel lastig om de lage ochtendobjecten in Sagittarius en Capricornus te observeren. Begin april zijn M 74, M 77 en M 79 bijna onmogelijk. Dit jaar valt het bijna ideaal namelijk in het weekend van 23 maart. Iemand zin in een Messier evenementje? Als jullie een donkere site kennen met een vrij horizon, laat de dan iets weten. We kunnen samen observeren.
Hallo Wim, ik dacht nochtans dat vanuit Belgie dit al was gelukt. Of zijn het toch alleen maar die dat naar zuidelijkere gebieden gaan?
afbeelding van wim.demeester
Ik dacht eigenlijk dat er vanuit Belgie maar maximaal 107 of 108 objecten op 1 nacht zichtbaar waren... Om alle 110 objecten te zien moet je inderdaad naar het zuiden. Ik denk ook dat er al verschillende mensen vanuit Belgie de messiermarathon hebben gedaan, maar dan geeindigd zijn op 107 of 108. Ik moet wel toegeven dat ik niemand ken die het heeft geprobeerd... De tweede helft van maart kan ik helaas geen tijd vrijmaken om het zelf te proberen.
afbeelding van Bram
Heb veel zin in een Messier evenement! Qua timing is 23-24(-25)/3 meest geschikt voor de werkende mens. [In mijn agenda heb ik toch de hele week 17-25/3 genoteerd als opties voor een Messier Marathon. Om de astro-draad weer op te pakken zou ik wel een hele week willen besteden aan die 110 objecten!] Qua locatie dacht ik in eerste instantie aan een helling of plateau van de Vlaamse Ardennen (ik vraag na bij vrienden die er wonen) om er een niet té grote expeditie van te maken, maar ik wil binnenkort ook weer waarnemen onder heldere hemels van de Viroin, Gaume of Hoge Venen...

Reageer