De Sterrenjutters is een VVS-afdeling in Koksijde, ontstaan in de schoot van het Duinenhuis, het natuur en educatief centrum in Koksijde.

U bent hier

De evolutie van sterrenstelsels: hoe realistisch zijn kosmologische simulaties?

Op vrijdag 8 november 2024 om 19:30 komt Prof. Maarten Baes naar het Duinenhuis in Koksijde. Hij komt praten over De evolutie van sterrenstelsels: hoe realistisch zijn kosmologische simulaties?

Sterrenstelsels worden algemeen beschouwd als de basisbouwstenen van het heelal. De vorming en evolutie van sterrenstelsels is één van de belangrijkste open vragen in de moderne astrofysica. Meer dan 100 jaar na de voorstelling van het stemvorkdiagram van Hubble, begrijpen we nog steeds niet ten volle welke fysische processen leiden tot de verscheidenheid van sterrenstelsels die we rondom ons zien. Kosmologische computersimulaties spelen een steeds grotere rol in deze zoektocht. Maar zijn deze simulaties wel realistisch genoeg, en wat kunnen ze ons leren over de evolutie van sterrenstelsels doorheen de geschiedenis van het heelal

Maarten Baes is hoogleraar sterrenkunde aan de UGent. Heeft een postdoc behaald in Cardiff en de Eso in Chili. Hij is voornamelijk bezig met de evolutie van sterrenstelsels en computationele astrofysica. Hij is ook betrokken bij een aantal ruimtemissies (JWST, Euclid, Athena, Arrakihs....)

Ingang leden €5,00 - niet leden betalen €7,00

Reageer