De Sterrenjutters is een VVS-afdeling in Koksijde, ontstaan in de schoot van het Duinenhuis, het natuur en educatief centrum in Koksijde.

U bent hier

Voordracht Prof. Claude Doom

Op vrijdag 7 juni 2024 om 19:30 komt Prof. Claude Doom praten over Nucleosynthese: waar komen de scheikundige elementen vandaan?

We kennen 118 verschillende chemische elementen, waarvan er 88 in beduidende hoeveelheden op Aarde vóórkomen. Deze elementen zijn ontstaan op allerlei plaatsen in het heelal, onder verschillende omstandigheden en via een verscheidenheid aan kernreacties die steeds zwaardere elementen produceerden. Het geheel van deze processen noemt men nucleosynthese.

De lezing brengt het verhaal van de nucleosynthese. We kijken hoe kernreacties in elkaar zitten. We duiken in het inwendige van sterren om te zien welke elementen daar worden gevormd. We onderzoeken ook de Big Bang en ontploffende sterren, waarbij nog meer elementen worden aangemaakt. Zo krijgen we een totaalbeeld van de manier waarop elk van de scheikundige elementen op Aarde is ontstaan.

Deze voordracht gaat door in het Duinenhuis Bettystraat 7, Koksijde

Ingang leden €5,00, niet leden betalen €7,00

Reageer