Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Zonnekijkdag 3 juli 2016 in Averbode

De zonnekijkdag van 2016 was voor de VVS-afdeling Helios in Averbode een groot succes. Meer dan 120 personen keken door één van de kijkers van de leden van de club, die met een achttal leden aanwezig was (tot na 18u). Sommige geïnteresseerden keerden in de latere namiddag terug omdat er dan minder wolken waren. Dankzij de aanwezigheid van liefst 3 Hα-kijkers was er nauwelijks wachttijd om, in de soms korte ogenblikken, de uitbarstingen op de zon te zien. Ook de kijker met gewoon zonnefilter kreeg veel aandacht. Het kleine zonnevlekje werd echter pas laat in de namiddag opgemerkt. Er was felle regen in het begin van de namiddag, maar daarna waren er zeer geregeld opklaringen en gaten tussen de wolken. De belangstelling was zeer groot, omdat de toelating was gekregen om op het terras van het nieuwe belevingscentrum van de abdij van Averbode Het Moment, onze kijkers op te stellen. Zeer veel mensen passeren daar voor een uniek zicht op de abdij, en ook voor de abdijproducten die ter plaatse gekocht en/of genuttigd kunnen worden.

Gedurende de zonnekijkdag werd ook een solargraph gemaakt: zo konden we zien dat de zon toch vaak zichtbaar was.

Helios keerde zo terug naar haar ‘roots’: in de (figuurlijke) schaduw van de abdij van Averbode, waar alles voor Helios al in 1969 begon. Eerst nog in het dorpscentrum, maar al snel en voor vele jaren ddarna in de abdij zelf of in de bijgebouwen. Wie meer wil weten over Helios kan dit vinden op http://www.vvs.be/afdelingen/helios-averbode/over-helios.

De toenmalige oprichter van Helios, E.H. Fleurent, norbertijn van de abdij, was ook aanwezig op deze kijkdag. Hij volgt nog steeds, op enige afstand, de activiteiten van de club.

Ook de lokale pers toonde belangstelling (artikel nog in wording) en soms was het ook nodig uitleg te geven in Frans of Engels wegens de internationale belangstelling.

Om vele redenen een zeer geslaagde zonnekijkdag en een hoogtepunt uit de recente geschiedenis van Helios!

 

Enkele foto’s al in bijlage, meer en uitleg zullen volgen, ook op http://www.vvs.be/afdelingen/helios-averbode

Reageer