VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

11 juni Radioastronomie door Felix Verbelen

Woensdag 11 juni 2014 was Felix Verbelen onze gast.

Felix is een verwoed radioastronoom en begon zijn voordracht met de geschiedenis van de radioastronomie.
Het begon allemaal in 1895 bij  Marconi en zijn eerste praktische radiozender.
De eerste radioverbinding tussen Engeland en Canada leidde tot de ontdekking van de ionosfeer en het weerkaatsen van radiogolven.
Hij stond even stil bij de transparantie van die ionosfeer. Die transparantie is afhankelijk van de opstralingshoek, de frequentie en de ionisatiegraad van de ionosfeer.
Uiteraard mocht Jodrel Bank in de geschiedenis van de radioastronomie niet ontbreken.

Vervolgens had hij het over de verschillende soorten antennes om aan radioastronomie te doen: de dipoolantenne, de kruisdipool, de yagi-antenne, de kruisyagi en de helixantenne. Al die verschillende soorten antennes werden uitgebreid behandeld. Ook de term interferometrie kwam aan bod waarbij 2 of meer antennes gebruikt worden om een beter scheidend vermogen te bereiken. Dergelijke opstellingen vind je o.a. terug in Humain, Westerbork, Effelsberg,...
Ook werden de LOFAR en de ALMA projecten even nader bekeken .

Een volgend deel van zijn voordracht ging over enkele ontdekkingen o.a. door Karl Jansky en Grote Reber. Ook had hij het over de ontdekking van de eerste Quasar, de eerste Pulsar en de ontdekking van de 3K straling.

Tot slot besteedde hij nog erg veel aandacht aan het zelf waarnemen met de yagi-antenne. Dankzij het signaal van het VVS-baken van Ieper kan je allerlei waarnemingen verrichten. Radiowaarnemingen kunnen ook bij slecht weer en men kan dus zonder problemen de meteorenzwermen waarnemen, ook overdag. Hij toonde ons grafieken van de Quadrantiden, de Perseiden en de Geminiden. De mogelijkheid bestaat ook om simultaan waarnemingen te doen.
Ook neemt hij  geregeld de Melkweg waar met o.a. signalen van Cas A en Cygnus A. Zonneuitbarstingen en satellieten zijn ook geen probleem. Bliksem en onweders zijn perfekt te detecteren.

Felix hield in ieder geval een warm pleidooi om zelf met radioastronomie te starten. Het is en blijft een zeer economische tak van de sterrenkunde!

Reageer