VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Dominique Suys: Saint Véran, missie 2012

 

Op 8 mei was  Dominique Suys en co onze gast.

Dominique is een verwoed amateur-astronoom die samen met zijn groep "de Astroduvels"  elk jaar voor een week op astronomisch waarnemingskamp vertrekt naar Saint-Véran.

Aan de hand van een power point presentatie gaf hij eerst een korte voorstelling van de waarnemingsplaats.
Saint-Véran ligt in het zuiden van Frankrijk in de Alpen, tegen de Italiaanse grens. Op een hoogte van 2900 m heeft l'Observatoire de Paris daar een sterrenwacht met verblijfplaatsen gebouwd. Dit complex werd in bruikleen gegeven aan Astroqueyras, die het verhuurt aan groepen die vanop die hoogte waarnemingen willen doen. De Astroduvels gaan daar al een aantal jaren voor een week op waarnemingskamp.
In de koepel bevindt zich een computergestuurde 62 cm Cassagrain  f/15 waar de nodige waarnemingen mee kunnen verricht worden. Naast het complex  staan een aantal zonnecellen die zorgen voor elektriciteit. Water en gas(flessen) moeten geregeld aangevoerd worden. Een groep van 6 à 7 personen is ideaal om er te verblijven.

Het tweede deel van de voordracht belichtte de missie van 2011 en 2012.
Hij toonde aan aantal prachtige beelden  genomen met de kijker.
Ook toonde hij fotometrische waarnemingen van hun zoektocht naar exo-planeten.

In het derde deel van de presentatie ging hij wat dieper in op die zoektocht naar exo-planeten. Hij vertelde over de verschillende opsporingsmethoden waarbij de laatste tijd de satelliet Kepler een grote rol speelt.

Tot slot toonde de groep nog een zeer handige, compacte Dobson montering die de volgende keren zeker mee naar Saint-Véran gaat.

Reageer