VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, 20 oktober 2018: Nacht van de Duisternis

Zoals de voorgaande jaren nam VVS Klein-Brabant weer deel aan de Nacht van de Duisternis, in samenwerking met de gemeente Willebroek, het agentschap Bos en Natuur en Natuurpunt.

Het was prachtig weer en een goede temperatuur, prima om naar de sterren te kijken.  De maan was voor drie vierden verlicht en wat verder stond Mars te schitteren. 
Ruim vóór 19u verzamelden heel wat geïnteresseerden op de parking van de Broekstraat in Blaasveld. De planning was om om het halfuur met een groep bezoekers een wandeling te maken door het Broek richting Scheyvaertshof, gelegen midden in het natuurgebied Blaasveld Broek, maar aangezien er zo veel volk was toegestroomd, werd besloten van om het kwartier met een groep het Broek in te trekken.

De eerste groep bestond zelfs uit 100 personen, waaronder heel wat kinderen. Gidsen van Natuurpunt gaven onderweg de nodige info over het leven van de nachtdieren.
Op het open veld vóór het Scheyvaertshof hadden we twee telescopen opgesteld. Het was werkelijk aanschuiven om een glimp op te vangen van de maan. We hadden geen tijd om op adem te komen, zodat we besloten ons te concentreren op de maan: de kraters, het reliëf en de snelheid waarmee de maan zich uit het beeld bewoog, waren onderwerp van gesprekken.

De oh's en de ah's waren niet uit de lucht. Er was echt geen tijd om iets anders te laten zien. Toch konden we de bezoekers nog heel wat vertellen over de sterrenhemel en de gebruikte telescopen.
Nadien bezochten nog  8 groepen van 50 à 60 man onze stand.
VVS-folders, oude Sterrenkijkkranten, oude nummers van Heelal en oude Hemelkalenders werden gretig meegenomen.
Na het bezoek aan de telescopen, ging het naar het museum met opgezette dieren. Dat bezoek gebeurde alleen met zaklampen, zo kreeg men toch een unieke indruk van de dieren. 
In de blokhut  konden de bezoekers ook genieten van een warme kop chocomelk en soep. Gezien de grote toeloop was de voorraad echter snel uitgeput.
Nadien  brachten de begeleiders de groepen terug naar de parking.
Het was rond 22u45 toen we alles konden inpakken. Moe, maar dik tevreden.
Alle organisatoren waren opgetogen met de opkomst: men schatte dat een 500-tal bezoekers langs waren geweest. Gewoon schitterend. Iedereen was direct akkoord om volgend jaar terug een Nacht van de Duisternis te organiseren en liefst in dezelfde omstandigheden.

Reageer