VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, 23 februari 2018: Sterrenkijkdagen te Willebroek

VVS Klein-Brabant: Sterrenkijkdag in kasteel Bel Air te Willebroek

Drie leden van de VVS Klein Brabant  hadden hun telescopen opgesteld in de tuin van kasteel Bel Air in Willebroek voor de VVS Sterrenkijkdag. De hoge bomen belemmerden het zicht op heel wat sterrenbeelden. We hadden wel een goed zicht op de maan in Eerste Kwartier, hoog aan de hemel,  en op een hemelstrook met de sterrenbeelden Orion, de Tweelingen, de Voerman, de Stier en in het noorden de Grote Beer alsook de poolster.
Goed ingeduffeld tegen de koude stapten kort na 19u de eerste bezoekers de tuin in.
Bij heel wat mensen was de verwondering groot bij het bekijken van de maan door een telescoop: de kraters, het reliëf op de terminator en de snelheid waarmee de maan zich uit het beeld bewoog waren onderwerp van gesprekken. Ook dat "sterretje" (Aldebaran) vlak naast de maan sprong in het oog. Enkele uren voordien was er immers een bedekking geweest.
De telescopen  werden niet alleen op de maan gericht, maar ook de Orionnevel, de Pleijaden, Alcor en Mizar en enkele nevels waaronder de Eskimonevel werden in beeld gebracht voor zover we niet gehinderd werden door het felle maanlicht en de hoge bomen.
Jammer dat we wat last hadden van één straatlamp, maar dat nam niet weg dat iedereen tevreden was om eens door een telescoop naar de sterrenhemel te kunnen kijken.
De Sterrenkijkkrant, folders, oude nummers van Heelal en Hemelkalender en info over de VVS  werden aan de bezoekers uitgedeeld. Er werd daarna druk nagepraat over de maan, de sterren en de gebruikte telescopen.
We schatten dat er ongeveer 30 à 35 bezoekers zijn geweest.
Het was even voor 23u als de laatste bezoekers vertrokken en de telescopen werden opgeborgen.  

 

Reageer