Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, 4 april 2018: Bart Declercq, mijn eerste ervaringen met een 50cm telescoop

Voor de eerste bijeenkomst op onze nieuwe locatie te Wintam hadden we Bart Declercq uitgenodigd.

Bart neemt zowel visueel als fotografisch maan, planeten en deepsky waar.
Sedert 2008 heeft hij een vaste sterrenwacht: een Skyshed POD. Dit heeft enorme voordelen qua waarneemcomfort en voorbereidingstijd. Eerst nam hij waar met een Celestron C9 en later met een 30 cm Newton.
In 2016 kocht hij een 50 cm Newton. Het toestel bleek te groot voor de Skyshed Pod en daarom moest er een nieuwe sterrenwacht komen. De onderbouw werd gemaakt uit steen met een hoogte van 1,20 m en het afrolbaar dak, waarbij ook een deel van de zijmuren, werd in metaal gemaakt. Bovenop kwamen voorgeïsoleerde dakplaten.
De 50 cm telescoop past net in het gebouw en met de nodige aanpassingen aan de montering was alles na één jaar eindelijk klaar.

Zijn eerste ervaring met zijn nieuwe, afrolbare sterrenwacht: comfortabel en super gemakkelijk.
Zijn eerste ervaring met de 50 cm telescoop: nog een aantal kinderziektes zoals de aanhechting die niet zo stabiel was, de oriëntatie van de focusseerinrichting die niet ideaal was en ook het focuspunt dat niet ver genoeg naar buiten raakte.
Uiteraard volgden de nodige aanpassingen waarbij de kijkerbuis verstevigd werd en ook ingekort, en de spider gedraaid werd. Het wiebelen was nu verdwenen en er was voldoende marge om in het focus te geraken.
Toch zijn er nog enkele kleine problemen: soms last van vocht op de hoofdspiegel en ook nu en dan te veel strooilicht. Maar de telescoop is operationeel en de collimatie is perfect.

Vervolgens geeft hij wat technische info bij zijn maanwaarnemingen en zijn deepsky-waarnemingen en ook bij de gebruikte software om de opnamen te bewerken.
Planeetwaarnemingen zullen de volgende jaren zeker volgen wanneer de planeten  wat hoger aan de sterrenhemel komen te staan.
Ook heeft bij een bucket-list opgesteld van te halen uitdagingen o.a. Ceres als schijfje  imagen, de rotatie van Vesta vastleggen, Hanny's voorwerp fotograferen, ...

Tot slot toonde hij al wat opnamen van de maan, wat deepsky opnamen alsook een eerste poging om Ceres als schijfje waar te nemen.
We zullen in de toekomst nog meer wonderbaarlijke resultaten van Bart te zien krijgen.
 

 

Deel deze pagina

Reageer