Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant 7 juni: Bart Delsaert en astrofotografie

Op dinsdag 7 juni 2016 hadden we Bart Delsaert als spreker uitgenodigd.

Bart is een verwoed astrofotograaf.
Hij begon zijn verhaal dan ook met de lichtpollutiekaart van België en de plaatsen waar je nog min of meer aan astrofotografie kunt doen.
Vervolgens had hij het over de kijkers die hij in de loop van de jaren vanaf 1990 gebruikt had: van een Dobson 15 cm, een Meade LX90, een Takahashi  tot een Celestron C14. Het materiaal dat hij aanschafte, was meestal tweedehands, maar daarom niet minder van kwaliteit.
De bouw van een sterrenwacht met een vaste montering kon natuurlijk niet uitblijven.
Het spreekt voor zich dat het gebruik van beter instrumentaria ook betere resultaten gaf, als bewijs vergeleek hij foto's van hetzelfde object, genomen in de loop der jaren. Het verschil was duidelijk zichtbaar.
Dankzij zijn jaren ervaring kon hij ook heel wat tips geven voor de fotografen. Hij gaf de raad een duidelijk doel voorop te stellen. Hierbij moet je ook het nodige geduld opbrengen maar je mag ook geen onrealistische verwachtingen stellen.
Nadien kwam de beeldbewerking aan bod. Ook hier kwamen de nodige tips om de opnames te bewerken en de beelden zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.
Hij besloot zijn voordracht met een kleine quiz waarbij de verschillende objecten moesten geraden worden die hij in de loop van de voorbije jaren had gefotografeerd. Geen makkie.

Deel deze pagina

Reageer