VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 1 maart 2022, online-vergadering door Bart De Borger: "Digitaal verwerken van astrofoto’s met PixInsight"

De voorzitter opent de vergadering  en blijft nog even stilstaan bij het overlijden van Marcel Verhulst, die verschillende jaren lid was van VVS Klein-Brabant. Marcel was een zeer geëngageerd man. Hij was vrijwilliger bij het Rode Kruis, was nauw betrokken bij Sterrenwacht Urania en bij voetbalclub Grimbergen. De begrafenisplechtigheid werd dan ook zeer druk bijgewoond. De voorzitter bedankt Rik en Herman die aan de plechtigheid hebben deelgenomen.

Vervolgens bespreekt hij wat administratieve punten voor de komende maanden:
- Vandaag is er nog een online-vergadering, maar wanneer de corona cijfers blijven dalen zoals de laatste tijd, dan kunnen we misschien terug fysiek samenkomen in Sint-Margriet. Het is dus nog even afwachten hoe de corona-pandemie evolueert.

- Volgend weekend neemt de voorzitter deel aan een astronomisch WE dat georganiseerd wordt door Urania in Medendorf.

- Er is nog een spreker gevonden voor 8 november. Dan komt Jan Walschap spreken over Stellina, de nieuwe generatie telescopen voor dummies.

- De voorzitter heeft ook nog een aantal sprekers op 't oog voor volgend jaar.

Vervolgens geeft hij het woord aan Bart De Borger.
Bart is al jaren lid van VVS Klein-Brabant. Hij heeft op jonge leeftijd de astro-microbe te pakken gekregen. Hij was 10 jaar toen hij zijn eerste telescoop kreeg. Later nam hij waar met een Dobson en zette hij zijn eerste stappen richting astrofotografie. Na een tijdje kwam er een 130 mm Newton en later een 250 mm Newton. Ondertussen bouwde hij een vaste opstelling voor zijn kijker en dat is nu een C8 Hyperstar F2.
Vandaag zal hij het voornamelijk hebben over het programma PixInsight om zijn foto's te bewerken. De info en werking van het programma haalde hij vooral uit 2 boeken en ook van het forum op internet en uiteraard ook door veel "try and error".
Hij legt uit hoe hij te werk gaat: eerst foto's nemen, dan opslagen op de harde schijf en vervolgens bewerken met PixInsight.
Hij legt aan de hand van voorbeelden stap voor stap uit hoe hij van ruwe beelden tot een afgewerkte foto komt. Het is vooral zoeken naar de juiste instellingen. Hoe meer hij met het programma werkt, hoe meer kennis hij opdoet.
De resultaten mogen er gerust zijn.

De voorzitter bedankt Bart voor zijn uiteenzetting en maakt reclame voor de volgende vergadering op dinsdag 5 april. Dan zal Rudy Moons spreken over "Astrofotografie met NINA"

Foto M31 Andromeda Galaxy door Bart De Borger, 

 

Reageer