VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 2 juni 2020: online-vergadering met eigen leden

Aangezien de corona-maatregelen niet toelieten om bijeenkomsten te organiseren, had de voorzitter voor de maand juni gekozen voor een online vergadering met werk van eigen leden.Hij bedankt de talrijke aanwezigen en geeft wat onderrichtingen hoe zo'n online-vergadering verloopt.

Eerst komt het administratief gedeelte aan bod:

De voorzitter bespreekt het agenda voor de rest van het jaar:

* op 1 september komt Thierry Duynslaeger over het HR-diagram praten. Aangezien er praktische proeven zullen plaats hebben, zullen we de bijeenkomst houden in café Sint Margriet, tenminste als de corona-      maatregelen tegen die tijd versoepeld zijn.
* op 3 en 4 oktober is het JVS/VVS weekend in Genk.
* op 6 oktober hebben we onze maandelijkse bijeenkomst met eigen bijdragen.
* op 10 oktober zal de Nacht van de Duisternis plaats hebben; Hans Van Praet, de boswachter, heeft al geïnformeerd naar de organisatie ervan. De vergadering is akkoord om ook deel te nemen aan deze happening en de voorzitter zal dit ook reeds communiceren met Hans. We zullen uiteraard ook rekening houden met de dan geldende coronarichtlijnen. Hij zal ook kijken of VVS afdeling Mercator geïnteresseerd is om opnieuw deel te nemen.
* op 3 november komt Pieter Mestdagh spreken over Astrobiologie: Het leven op aarde. Het is een eerste deel, het tweede deel volgt in 2021.
* op 1 december is het dan aan Jef De Wit met Astroschetse.

De voordrachten van Roger Van der Linden en Janos Barabas, die gepland waren voor april en mei, en die wegens de corona-maatregelen niet konden doorgaan, zullen verplaatst worden naar volgend jaar.

Er is inmiddels een hoge resolutie projector aangekocht tegen een schappelijke prijs (183,5 Euro) om betere beelden te kunnen projecteren tijdens de bijeenkomsten. De voorzitter zal deze telkens meebrengen naar de vergadering.

De voorzitter herinnert er de leden ook aan dat er een Whatsapp-groep opgericht is om interactief onderling beelden en berichten uit te wisselen. De communicatie op dit platform was de laatste weken vrij actief, onder meer met live berichten over de lancering van de nieuwe Starlink sattelieten. Leden die de groep willen vervoegen, kunnen altijd een mailtje sturen naar de voorzitter.

Dan volgen de bijdragen van de leden

Staf toont enkele foto's van het zodiakaal licht, een halo rond de zon en de Melkweg die hij genomen heeft vanuit La Palma. Vanuit Blaasveld heeft hij de komeet Swan gefotografeerd. De opnamen worden druk becommentariëerd. 
Vervolgens toont hij enkele spectaculaire time-lapse filmpjes, ook genomen op La Palma.

Marc heeft het dan over het eerste commerciële lanceerbedrijf van raketten: OTRAG, ontstaan in 1970 in Duitsland en nadien geleid door ene Lutz Kayser. Het was de bedoeling raketten te maken die bestonden uit verschillende aan elkaar gekoppelde kleine modules.
Aangezien er geen lanceringen vanuit Duitsland mochten plaats hebben, trok hij naar Zaïre, het land van Mobutu. In 1979 verliet hij Zaïre en trok hij naar Lybië, het land van Kadaffi. 
In 1983 verliet hij Lybië en verhuisde hij naar Zweden. Zijn testen aldaar mislukten  en in 1987 wordt OTRAG stopgezet.

Maarten heeft het dan over de wijzigingen die hij aan zijn sterrenwacht in Leest heeft aangebracht zodat alles automatisch en soepel werkt. Hij toont een filmpje van de werking ervan.
Vervolgens toont hij wat zeer mooite foto's van een aantal galaxieën, supernova's, planetaire nevels en Messier-objecten die hij vanuit zijn remote sterrenwacht in Spanje gemaakt heeft.
Hij maakt verbinding met Spanje en toont hoe hij met zijn remote sterrenwacht werkt. Hij gaat kortelings wel een deel van het materiaal vervangen.

Dirk, die sinds 1 mei met pensioen is, kan nu veel meer nachten waarnemen. Hij neemt nu vooral visueel waar, en is een liefhebber van schetsen maken op zijn tablet.
Hij toont enkele fraaie tekeningen van enkele NGC objecten en ook van enkele kometen.
Tot slot toont hij nog een foto van een jonge krater, Goldsmith, nabij de Noordpool van de maan. De maan, die voor hem als geoloog, toch een interessant object blijft.

Marcel toont wat maanfoto's die hij de laatste weken met zijn C11 genomen heeft: Clavius, Copernicus, Eratosthenos, de Apennijnen, Plato en Mare Imbrium.

Bart toont eerst en vooral zijn sterrenwacht met een C8 Hyperstar. Dankzij de grote lichtkracht van deze telescoopheeft hij relatief weinig belichtingstijd nodig om goede astrofoto’s te trekken. Hij heeft de kometen Panstarrs en Atlas gefotografeerd en ook Brocchi's cluster, Markarians chain, de Paardekopnevel, en nog enkele andere nevels.

Bruno houdt van eerder korte belichtingstijden. Hij heeft ook de kometen Panstarrs en Atlas gefotografeerd met een MakNewton, en ook nog wat supernova's in M61, in NGC 3643 en 4568. Vervolgens toont hij ook nog enkele foto's van galaxieën.

Als laatste komt Herman aan bod met eerst wat foto's van zijn vaste kijkeropstelling op zijn terras. Een aantal foto's van Messier-objecten, nevels en galaxieën passeren de revue alsook enkele foto's die hij in Peru heeft gemaakt.

De voorzitter bedankt tenslotte alle deelnemers en sluit de eerste online-vergadering af die, ondanks enkele technische opstartprobleempjes, al bij al vlot verlopen is.

Met dank aan onze secretaris Nel voor dit uitgebreide verslag.

Omslagfoto : een prachtige maanfoto van de hand van ons lid Marcel Verhulst : krater Eratosthenes en het Appenijnengebergte.

    

Reageer