VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 2 maart 2021, online voordracht door Janos Barabas "Het plezier en hulpmiddelen voor visuele waarnemingen"

Na een korte verwelkoming van de aanwezige leden en het overlopen van de jaaragenda geeft de voorzitter het woord aan Janos Barabas:

Intro

Janos voorstellen is een open deur intrappen. Hij is werkgroepleider van de VVS-werkgroep Deep-sky en een zeer actieve amateur-astronoom. Hij is één van de weinige VVS-leden die zowel astrofotografische als visuele waarnemingen op een hoog niveau weet te combineren. Vandaag wil hij deze ervaring met ons delen en focust hij zich op het visueel waarnemen, met als thema “Het plezier en de hulpmiddelen voor visuele waarnemingen”. 

Over zijn jeugd

Janos begint zijn verhaal bij zijn jeugdjaren in Hongarije.
Toen hij jong was, kon het niet anders dan visueel de sterren waarnemen. 

Het was de beroemde Hongaarse astronoom Kulin die hem daarbij inspireerde. 

Op zekere dag kwam die man een voordracht geven op zijn school en Janos kreeg de microbe te pakken. Hij kocht een zelfbouwpakket  voor het maken van een sterrenkijker. Met die eerste telescoop zag hij o.a. de prachtige komeet West. Janos. 

De astro-microbe had hem te pakken en dit werd een begin van een hobby die hij tot vandaag met veel inzet en liefde koestert.

Wat kan je nu zelf waarnemen?

·      Als het donker begint te worden is het leuk om als eerste een ster of een planeet te vinden en je kan dan ook genieten van de hemelverschijnselen bij zonsopgang en -ondergang. 

·      Als je gaat waarnemen geeft Janos de raad van zeker een goede voorbereiding te maken: waar ga ik naar kijken, wat heb ik nodig, waar is de locatie, wat moet ik meenemen,...
Voor zijn visuele waarnemingen gebruikt hij het programma Skytools om een observatielijst op te stellen. Als je in het programma een object kiest, krijg je er een digitale sterrenkaart bij om je opzoekingen te vergemakkelijken. Hij zet zijn observatielijst op een tablet dat hij mee naar buiten neemt om aan de telescoop te bevestigen.

·      Vervolgens toont hij hoe hij zijn Dobson met equatoriaal platform opstelt. Hij zet de telescoop ruim op tijd buiten en bevestigt de zwarte hoes, de zoeker, het tablet, de verwarming voor de vangspiegel, en al de andere accessoires aan de telescoop.

o   Een instelbare stoel met kussentje is gemakkelijk bij lang waarnemen en een opstapje heb je soms nodig als je oculair vrij hoog zit.

o   Als al het materiaal klaar staat gaat hij de telescoop collimeren en de seeing inschatten.

o   Dan kan het waarnemen beginnen. Hij gebruikt soms een zwart doek om over zijn hoofd te gooien en zo het strooilicht tegen te gaan en ook een piratenooglapje kan van dienst zijn,  zodat hij niet constant met een dichtgeknepen oog moet kijken.

o   Nadien overloopt hij het programma dat hij vooraf op zijn tablet heeft ingesteld, het tablet dat vastzit aan de telescoop.

o   Hij gebruikt ook een dictafoon om zijn commentaar op te nemen en  later op Deepskylog in te geven. 

o   Deze database is ideaal om zijn waarnemingen in te geven en is gemakkelijk te gebruiken. Deepskylog is inmiddels uitgegroeid tot de een der grootste online waarnemingsdatabases ter wereld en je kan er heel wat informatie vinden hoe anderen met verschillende telescopen jouw object hebben waargenomen.

Enkele favoriete objecten

Nadien bespreekt hij ook uitvoerig zijn 8 favoriete groepen/objecten.
Als je een fervent waarnemer wil worden, kan je je ook inzetten om een Messier en/of een Herschelcertifaat te bekomen, maar dat is afhankelijk van het aantal geregistreerde objecten.

Slot

Op het einde van de voordracht  beantwoordt Janos nog enkele vragen en geeft hij nog een interessante link over de beste waarnemingsplaatsen in België :

https://www.vvs.be/werkgroepen/werkgroep-deep-sky/bekende-waarneming-locaties-in-belgie

Tot slot bedankt de voorzitter  Janos voor zijn enthousiaste uiteenzetting.

 

 

Reageer