VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 2 november 2021, door Hugo Van den Broeck “De amateur in de astro-spectroscopie”

De voorzitter blikt eerst even terug op de voorbije Nacht van de Duisternis van 9 oktober.
Dank zij de prima samenwerking tussen de  gemeente Willebroek, Natuurpunt, het agentschap voor Natuur en Bos en de VVS-afdelingen Klein-Brabant en AW Mercator Temse werd de avond een groot succes.
We hadden 6 telescopen opgesteld en in totaal waren er 225 personen waarvan behoorlijk wat kinderen ingeschreven voor die avond. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze door een telescoop keken. En of ze genoten!
Een activiteit zeker voor herhaling vatbaar.

Vervolgens vraagt de voorzitter aan hen die hun lidgeld nog niet betaald hebben, dit alsnog zonder verwijl te doen.

Dan is het de beurt aan Hugo Van den Broeck. 
Hugo is  voorzitter van de VVS-werkgroep Spectroscopie, actief lid bij de volkssterrenwacht Armand Pien en daardoor ook actief aan de U. Gent.
Zijn voordracht van vandaag gaat over de amateur in de astro-spectroscopie.

·      Vooreerst legt hij uit wat een spectrum is: het is ontrafeld licht. Het licht wordt gedivergeerd. Daarvoor toont hij een schema van een opstelling van een telescoop met een spectroscoop.
De meeste spectroscopen zijn thans gebaseerd op een rooster i.p.v. een prisma.
De gebruikte roosters zijn zowel transmissie roosters als reflectie roosters.

·      Het was Fraunhofer die voor het eerst het zonlicht ontleedde en daarin "zwarte" lijntjes vond, waarvan hij de betekenis niet kende. De verklaring van die lijntjes kwam later van Kirckhoff en Bunsen.
Hugo toont een opname van een zonnespectrum in zwart/wit en bespreekt de verschillende lijntjes die te zien zijn. Vervolgens wordt dat spectrum omgezet in een grafiek, waarna de software een perfecte kleurenband weergeeft.
Hoe hoger de resolutie, hoe meer lijntjes er worden weergegeven.

·      Na het spectrum van de zon, toont hij het spectrum van Jupiter. Het is het zonlicht dat weerkaatst wordt en het geeft bovendien aan welke gassen er op de planeet aanwezig zijn.

·      Na de zon en Jupiter bespreekt hij het spectrum van de sterren. Die spectra worden geklasseerd volgens het bekende rijtje O B A F G K M. Voor elke klasse is er nog eens een onderverdeling van 0 tot 9 en volgens de lichtkracht wordt er nog een Romeins cijfer van I tot V aan toegevoegd. Onze zon krijgt als classificatie: G2V.
Voor elke categorie bespreekt hij een type van ster, en toont hij een spectrum en een grafiek.

·      Na de spectra heeft hij het over de verschillende spectroscopen die in gebruik zijn. Hij toont een aantal spectroscopen en ook de resultaten die je er mee kan bereiken.
En om te eindigen geeft hij nog de nodige info over de samenwerking tussen amateurs en profs en hoe je de waarnemingen kan indienen.

·      Na de voordracht is er nog ruim tijd voor het beantwoorden van vragen.

De voorzitter besluit met Hugo te bedanken voor zijn uiteenzetting en kondigt de volgende vergadering aan op 7 december met als spreker Sven De Deyne over het sextant.
 

Reageer