Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 3 december 2019 : Op de aarde en naar de maan door Koen Geukens

De voorzitter komt nog even terug op de voorbije Deep Sky Dag waar zeer interessante voordrachten gehouden werden o.a. door Janos Barabas en Jan Van Gastel. 
Ook werden de komende activiteiten nog even in herinnering gebracht:
Op 13.1.2020 zal het jaarlijks etentje doorgaan in Salpicon Boom
Op 4.2.2020 wordt het een avond met bijdragen van eigen leden
Op 3.3.2020 zal de voorzitter spreken over de laatste zoneclips in Chili.

Wat het ledenaantal voor 2020 betreft: er zijn 17 personen die hun lidgeld voor Klein-Brabant betaald hebben. De voorzitter zal ook de VVS-leden aanschrijven die in naburige gemeenten wonen en waarschijnlijk geen weet hebben van onze maandelijkse activiteiten.

Nadien geeft de voorzitter het woord aan Koen Geukens, de specialist van de VVS voor wat er zich allemaal afspeelt in de ruimtevaart:

Hij vertelt dat de laatste tijd veel gebruik gemaakt wordt van de kleine Cubesat, een kubus met 10 cm zijde, vooral om nieuwe technieken uit te testen. Sommige worden met kleine raketten gelanceerd, en soms wordt een groot aantal gelanceerd. Zij worden ook gebruikt voor aardobservaties, en als weer- en navigatie satellieten. 
Er worden meer en meer grote groepen gelanceerd (bv 60 met de Starlink) en het plan is om 12 000 satellieten op verschillende hoogten in de ruimte te brengen. De vraag is: Kunnen we, met al die satellieten, dan nog naar de sterren kijken?
Vervolgens komt de Commercial Cargo aan bod. De Space Shuttle heeft 30 jaar lang vracht de ruimte ingebracht, maar is in 2011 gestopt. Allerlei mogelijkheden worden nu uitgetest o.a. Falcon 9 met Dragon capsule, Antares met Cygnus capsule.
Ook de Bingelow-hotels komen ter sprake, dat zijn kleine modules die in de ruimte opgeblazen worden. Eén van zo'n module heeft 2 jaar lang aan het ISS gehangen als... opbergruimte. Zulke modules zouden eventueel ook als maanbasis gebruikt kunnen worden.
Het toerisme in de ruimte komt dichterbij: Richard Branson met zijn Space ship 2, Jeff Bezos met zijn Blue Origin.
Er zijn plannen om terug naar de maan te gaan. Koen vertelt uitgebreid over Artemis. De president van Amerika zou dit project graag gerealiseerd zien vóór 2024, maar waarschijnlijk komt dat te vroeg. Allerlei systemen moeten immers nog uitgetest worden. Vanaf de maan naar Mars zou dan de volgende stap zijn, misschien al in 2030 (?).
Andere landen zoals China, Israël en Indië zijn ook actief om onbemande tuigen op de maan te doen landen.

De tijd zal het uitwijzen welke plannen er kunnen gerealiseerd worden.

Verslag : Hendrik De Backer

Foto Cubesat, Source : Wikipedia


 

Deel deze pagina

Reageer